10 stvari koje zaglupljuju vaše dete

Mnoge roditeljske prakse uzimamo zdravo za gotovo, zato što ih i drugi roditelji primenjuju. Ali, možda bi trebalo da se zapitamo, kako one utiču na decu?

dete-sa-varalicomVARALICA POSLE GODINE

Refleks sisanja kod bebe tesno je povezan s osećanjem bezbednosti i komfora. Međutim, već oko navršenih godinu dana detetov nivo razvoja dozvoljava mu da svoje emocionalno stanje reguliše na neke složenije i efikasnije načine.

Na primer, može da se požali i kao odgovor dobije nežnost i saosećanje odraslog ili može da gestom ukaže na ono što mu treba i da tako otkloni uzrok nelagode.

Ako za rešenje bilo kog problema postoji samo jedan način – dudlanje laže, dete bi i nadalje moglo ostati verno toj navici: u mlađem školskom uzrastu – da gricka nokte i olovke a u starijem da puši.

Pored toga, sisanje varalice, prema tvrdnji stručnjaka, asocira dete na dojenje, a kada jede to kod čoveka izaziva osećanje bezopasnosti. Prema tome, ako dete sisa varalicu, ono se sve vreme oseća bezbedno. A to nije uvek dobro.

Kao što je poznato, čovek se razvija samo onda kada izađe iz zone komfora. Ako sve vreme dudla lažu, vaš mališa ne napušta zonu komfora pa mu se neće razvijati ni potrebni podsticaji.

PELENE POSLE 1,5 GODINE

Naravno da bi bilo previše pozivati roditelje da ožive eru pamučnih pelena i pelenskog dermatitisa. Međutim, zarad razvoja kontrole funkcija svog organizma, neophodno je da dete oseća nekakvu neudobnost na koju može da reaguje.

Važno je imati u vidu to da je sposobnost detetovog kontrolisanja piškenja/kakenja u tesnoj vezi s regulisanjem ukupnog ponašanja. I zato, ako se uzaludno pokušavate izboriti sa hirovima, agresijom i histerisanjem – počnite od učenja na nošu.

beba prva kasicaZAKRIVLJENE KAŠIKE I HODALICE U BILO KOM UZRASTU

Kašike „s krivinom“, zahvaljujući kojoj sve iz kašike dospeva pravo u detetova ustašca, a ne pored njih, korisne su sa stanovišta ekonomije kaše i sapuna, međutim ne pomažu u razvijanju predstava o prostoru. Jer baš time što mnogo puta promaši usta, dete postepeno razlikuje gde se šta na njegovom licu nalazi.

Isti problemi, samo u pogledu celog tela, nastaju kada dete koristi hodalicu. Zato što ne pada i nema mogućnost da laktovima i kolenima oseti svet oko sebe, detetu će trebati duže vremena da formira sliku sveta.

INTERAKTIVNE IGRAČKE KOJE GOVORE POSLE 2 GODINE

Nije reč o igračkama koje sviraju ili daju druge zvuke, nego o krznenim životinjama koje sadrže elektronsku napravu pa mogu da izgovaraju cele fraze i da odgovaraju na prosta detetova pitanja. U reklamama se obično kaže da će „postati najbolji detetovi drugari“.

Međutim, upravo to svojstvo ovih igračaka bi trebalo roditelje da pozove na oprez. Jer opštenje nije samo sposobnost govorenja nego i umeće snalaženja u kontekstu date situacije, ocenjivanja gestikulacije i intonacije sagovornika.

Dete koje mnogo vremena provodi u opštenju s interaktivnom igračkom jedino uči  da mehanički ponavlja reči. Sem toga, skroman izbor fraza veštački ograničava detetovu igru.

zivot bez televizijeTELEVIZOR U BILO KOM UZRASTU

Kako o štetnosti TV-a ne piše samo onaj ko je mnogo lenj, reći ćemo samo to da na dete ne utiče negativno samo sadržaj većeg dela programa nego i navika da se televizor koristi kao stalan zvuk u pozadini.

Neka deca toliko naviknu na njega da posle ne podnose tišinu, što se negativno odražava na školsku disciplinu.

SLATKIŠI U NEOGRANIČENIM KOLIČINAMA

Navike da se brzo utoli glad nečim slatkim već je sito nekoliko pokolenja odraslih, i zato nema smisla ponavljati greške. Kada se roditelji žale kako dete „ne jede ništa osim slatkiša“, uvek bih da pitam a otkud im slatkiši? Praksa je pokazala da čovek koji preko dana nije jeo predveče jede sve.

deca gledanje televizijeELEKTRONSKE IGRICE BEZ OGRANIČENJA

Koristan efekat mnogih igrica na tabletu ili telefonu, a iz kojih se ponešto i uči, najčešće je poništen količinom vremena koju dete potroši na njih. Nepostojanje ograničenja veoma povećava rizik razvijanja navika zavisnosti, što za posledicu ima da preokupacija mislima o igricama i njenim efektima potiskuje sve ostalo.

IGRAČKE MONSTRUMA U BILO KOM UZRASTU

Kako se govorilo u vreme naših roditelja, stvarnost određuje svest. Čime će se napuniti detetova svest ako se njegova stvarnost sastoji od lutki-nakaza koje spavaju u grobnici ili transformersa sa groznima grimasama?

BICIKL SA TRI TOČKA POSLE 3 GODINE

Dok bicikli sa dva točka razvijaju osećaj za ravnotežu kod deteta, onaj sa tri točka pomaže detetu da nauči da se opire na jednu nogu a drugom odguruje, bez ikakve koordinacije tih procesa.

Stoga, ako želite da dete stiče nove navike, učite ga da se snalazi s manje točkova.

DŽEPARAC U IZNOSU VEĆEM OD NEOPHODNOG U BILO KOM UZRASTU

Iskušenju nepromišljenog trošenja novca i odrasli teško odolevaju – a šta onda reći za decu!

Da bi dete naučilo da planira troškove, treba da se nađe u situaciji da bira: na primer, kupiti doručak ili kupiti žvake i biti gladan.

U suprotnom slučaju vaš potomak će se ponašati kao siromah koji je dobio na lutriji: kupovaće sve redom samo zato što može to da kupi.

 

Izvor: http://www.podelkidetkam.ru/10-veshhej-kotorye-delayut-rebenka-glupee

Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kod kuće se opuštamo i postajemo svoji – u najgorem izdanju. Za koga da se sređujemo? Za partnera, decu, mačku?

I tako, godinama, polako se pretvaramo u ljude koje ni sami ne bismo želeli da sretnemo na ulici.

Stigla REŠENJA TESTA IZ MATEMATIKE – proverite tačne odgovore

Nakon polaganja testa iz matematike u okviru male mature, đaci su samo na korak do kraja - sutra test iz izbornog predmeta

Važno za srednjoškolce: Kada će početi da se polaže DRŽAVNA MATURA

Odlagana iz tehničkih razloga, državna matura će se ipak polagati nakon probne verzije

Zar je moguće da su u ovoj državi konji plaćeniji od učitelja?

Priprema za život se ne može dešavati u zatvorenim sobama zvanim učionica, ako nam je iskreno stalo do škole po meri deteta

Za dobrotu je potrebna samo prilika koju treba iskoristiti (VIDEO)

Jedna sitnica može probuditi dobro u svakom čoveku, potrebno je samo prepoznati priliku i učiniti dobro delo

Pratite nas

KOMENTARI

5 COMMENTS

 1. Ovo su mozda pravila za „pripremite dete za zivot u Rusiji“, da na vreme nauci da je svet siv i bez radosti.
  Nemojte slucajno detetu da date dudu, da ga pustite da samo bude spremno da skine pelene, televizor, igracke, ipad, da vam nije palo na pamet, a cim otvori usta odmah ga naucite da jede velikom kasikom. Uglavnom, ne daj boze da detetu omogucite neki komfor ili da mu nesto olaksate..
  Svasta.
  Na zalost ovih bloggera koji pisu clanke, inteligencija je uglavnom nasledna i njen pun razvoj zavisi od raznovrsnih stimulansa, koji su svakako deo modernog zivota. Kako odavno ne zivimo u dzungli, neophodno je da dete nauci da je svet prijateljsko mesto, da uci sve i svasta kroz igru, kroz tv, kroz igrice, jer sve ce mu to trebati da uspesno i srecno zivi u modernom drustvu.
  Ovo vam kazem kao mama detetaod 2.5 godine na koje se ne moze primeniti nijedna od ovih tacaka (osim sto smo skinuli pelene kao od sale s 2 godine, jer je bio spreman), a koje je vrlo napredno za svoj uzrast (narocito u sferi logickog razmisljanja) i sto je najvaznije, srecno i nasmejano dete koje je uvek spremno da se igra s auticima i s loptom, iako su mu i tv i ipad dostupni po volji. Elektronske naprave su poslednje na njegovom spisku zelja, on bi najradije proveo ceo dan napolju s loptom. I uvek bi radije jeo supu nego ikakav slatkis.
  Vazno je detetu ne braniti stvari koje ne treba braniti.

 2. Supru i ja smo igrom slučaja ili pak shodno našim razmišljanjima, pri odrastanju našeg deteta ispoštovali sve ove stavke, ali iskreno ne prepoznajem razliku u odnosu na drugu decu koja su odrastala suprotno od ovoga, tako da volite ih i mazite i svi će oni postati divni ljudi!

 3. „Naravno da bi bilo previše pozivati roditelje da ožive eru pamučnih pelena i pelenskog dermatitisa.“

  Niste u toku, platnene pelene su ponovo hit. I ne, ne „ozivljavaju eru“ nikakvih zaboravljenih bolesti, nego su naprotiv 1000 puta zdravije od pampersa.

  Mi smo presli na njih posle urinarne infekcije i iskrenog razgovora sa doktorkom sa Instituta za majku i dete koja nam je rekla da su im urinarne infekcije porasle desetostruko od kada je pampers postao standard.

 4. Ma je li sve ovo mozda naucno dokazano?! Ko sve ne piss tekstove u danasnje vreme. Vazno je da se stavi pompezan naslov

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img