Ako je dete živahno, ni temperaturu od 39 ne treba snižavati

'Ako dete ima temperaturu 37,3 i izgleda umorno i klonulo, treba mu dati lek za snižavanje, dok detetu koje ima 39 stepeni i jurca po kući, lek nije potreban', kaže pedijatar Milivoj Jovančević i objašnjava postupak snižavanja temperature

Povišena temperatura kod deteta uznemiruje svakog roditelja, dok neke pogađa i naročit strah, takozvana ‘temperaturofobija’. „Povišena temperatura znak je nekog zbivanja, bolesti, dok sama po sebi ne mora ništa da znači. Neke uobičajene preporuke koje su se provlačile čitav niz godina i kojih smo se mi pedijatri držali u svakodnevnoj praksi – da iznad određene temperature treba dati lekove za snižavanje – danas više ne važe. Prema savremenim stajalištima, isključivo merilo za snižavanje temperature  je opšte stanje deteta. To znači da ako dete ima npr. temperaturu 37,3  i izgleda umorno i klonulo, treba mu dati lek za snižavanje, dok detetu koje ima 39 stepeni i jurca po kući, lek nije potreban„, kaže pedijatar prof. Milivoj Jovančević i objašnjava postupak snižavanja temperature.

Ovogodišnji virus gripa prate visoke temperature i bronhitis

Najprije je potrebno svući dete. Malu decu nije dobro utopljavati jer im tako podižete temperaturu. Ako je dete klonulo i umorno, možete mu dati lek – Paracetamol ili Ibuprofen, ali se strogo pridržavati propisanih doza. Zatim mu ponudite tečnost, prohladnu, sobne temperature da se dete hladi i iznutra. Zatim pričekajte 15 do 20 minuta i ako je temperatura i dalje visoka, možete ga staviti u kadu. Voda mora biti za stepen ili dva niža od izmerene telesne temperature. Dete se ne sme staviti u kadu odmah nakon davanja leka jer može doći do drhtanja koje će dodatno povećati njegovu  temperaturu.

Prema rečima prof. Jovančevića, sama povišena temperatura nije opasna, a febrilne konvulzije vrlo su retke. Naime, povišena temperatura nije jedini uzrok za njihovu pojavu i strah od njih nije razlog za preterivanje s lekovima.

Temperatura 39 i više s drhtavicom može biti znak ozbiljnijih infekcija, posebno ako dete povraća ili ima osip. Kod beba mlađih od šest mjeseci potrebno je javiti se lekaru u roku od 24 sata, a kod starije dece može se pričekati dva, tri dana jer je moguće da povišena temperatura spontano nestane„, kaže prof. Jovančević.

Izvor: Klokanica.hr

Idealne namirnice za jačanje imuniteta i skidanje temperature

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img