Beba vođa dohrane – šta znači ovaj fenomen u ishrani beba?

Beba vođa dohrane je sve popularniji termin među roditeljima, a evo o čemu se tu tačno radi i kako započeti sa ovom metodom.

beba vođa dohrane 1Beba vođa dohrane je sve popularniji termin među roditeljima, a evo o čemu se tu tačno radi.

BLW (eng. baby-led weaning – beba vođa dohrane) je skraćenica za ovaj fenomen, a odnosi se na to da treba da zaboravite pravljenje kaša i korišćenje kašika za hranjenje bebe – već jednostavno treba da pustite bebu da se sama hrani. Kao i tradicionalno uvođenje čvrste hrane u ishranu beba, pogodno je da se primenjuje već od šest meseci.

Mnogi roditelji prate BLW, a da o tome i ne razmišljaju. Ovo se posebno odnosi na drugo i svako sledeće dete. Bebe vole da kopiraju stariju braću i sestre. Često pokušavaju da uzmu hranu sa tanjura druge dece, rado se hrane kao što to rade i njihov stariji brat ili sestra.

Kako započeti sa metodom “beba vođa dohrane“?

Ako želite da probate ovu metodu, ponudite svojoj bebi veliki izbor hranljivih namirnica koje mogu da se jedu prstima – a koje odgovaraju uzrastu deteta. Najbolje vreme za to je kada vi i vaša porodica jedete. To je sjajan način da vam se dete pridruži tokom obroka.

Najlakša hrana za prste za bebe je ona koja je u obliku čipsa ili ima prirodnu dršku, poput kuvanog brokolija. To je zato što kada beba prvi put proba čvrstu hranu, još uvek nije razvila veštinu držanja hrane između prstiju – što omogućava detetu da drži hranu između palca i kažiprsta. Ova veština se postepeno razvija u narednih nekoliko meseci. U peridou kada tek počinjete da uvodite bebi čvrstu hranu, ona samo može da stisne hranu u pesnicama.

U početku se vaša beba može samo igrati sa hranom. Može pesnicom hvatati komade hrane i početi da ih sisa.

Koje su prednosti metode „beba vođa dohrane“?

BLW pruža bebama šansu da same istražuju hranu. To znači da se mogu nositi s različitim teksturama hrane od početka uvođenja čvrstih namirnica.

Roditelji koji su probali BLW metodu uglavnom su jako “strastveni“ oko njenih prednosti. Tako bebe mogu jesti različite namirnice. Iako ima dosta anegdotskih dokaza o prednostima BLW-a, nije urađeno mnogo formalnih istraživanja.

Međutim, jedno istraživanje je otkrilo da bebe kojima je dozvoljeno da se same hrane od početka uvođenja čvrste hrane imaju veću verovatnoću da:

  • se što ranije pridruže porodičnim obrocima
  • jedu širok spektar namirnica (koje jede i ostatak porodice) ranije.

Druga studija je otkrila da BLW podstiče bebe da biraju zdraviju hranu, koja bi ih mogla zaštititi od gojaznosti kasnije u detinjstvu.

Važno je da bebi dajete hranu u obliku mekanih komadića kako bi mogla da je žvaće. Bebe kojima se kasnije daje čvrsta hrana, nakon navršenih 10 meseci, verovatnije će je odbaciti. Smatra se da su bebe manje otvorene za isprobavanje novih tekstura i ukusa kako rastu.

BLW će vam takođe uštedeti i vreme za pripremu obroka. Nećete morati da trošite vreme na pravljenje kaša ili pirea.

Postoje li negativni uticaji kada je u pitanju BLW?

Moramo da se složimo da je ovakav proces ishrane bebe prilično neuredan i da proizvodi puno otpadaka – budući da može da se desi da većina hrane vaše bebe završi na podu.

Bebama će možda biti teško da žvaću neku hranu, kao što je kuvano meso, koje je dobar izvor gvožđa. Od šest meseci beba zahteva gvožđe iz hrane, jer samo mleko (bilo majčino ili adaptirano) neće pružiti dovoljne količine.

Zvanični savet je da bebi dobro izmeljate ili izmiksate hranu na početku uvođenja nemlečne ishrane, kao i hranu za prste (eng. finger food). Ministarstvo zdravlja, Evropska unija i Svetska zdravstvena organizacija preporučuju ovo.

Nutricionisti takođe misle da je važno da date bebi hranu različite teksture, koja uključuje i dobro izmrvljenu hranu kao i hranu za prste.

Činjenica da bebe mogu da upravljaju svojom ishranom i da kontrolišu količinu hrane koju pojedu i da je pomeraju u zadnji deo usta kada su spremne – znači da je rizik od gušenja minimalan u slučaju BLW-a.

Zapamtite da bebe nikada ne smeju biti same kada jedu!

Važno je da bebi ponuditi meku hranu i da izbegavate tvrde delove, poput delova sirove jabuke – sve dok beba ne dostigne određeni uzrast.

Tamara Nikoličić
dipl. biolog i master prof. biologije
spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img