Bebama treba vremena da se vrate na porođajnu težinu

Roditelji čija se deca ni deset dana nakon porođaja nisu 'vratila' na porođajnu težinu ne treba da brinu jer taj proces kod mnogih beba traje nešto duže

Iako lekari često roditeljima novorođenčadi kažu da će njihove bebe manjak težine nadoknaditi u predstojećih nedelju ili dve, brojnoj je deci potrebno više vremena

Gotovo sva novorođenčad u prvih nekoliko dana nakon porođaja izgubi nešto težine, bez obzira na to hrani li se adaptiranim ili majčinim mlekom. Mnogi neonatolozi očekuju da bebe nadoknade izgubljenu težinu ili „se vrate“ na porođajnu težinu u roku od 10 do 14 dana.

Međutim, istraživanje sprovedeno na 144.000 novorođenih pokazalo je da nakon 14 dana, 14 posto beba rođenih vaginalnim putem i 24 posto beba rođenih carskim rezom nije vratilo porođajnu težinu. Naučnici kažu da zbog toga roditelji ne bi trebalo da se zabrinu jer je u većem broju slučajeva reč o uobičajenom vremenskom periodu.

Deca rođena carskim rezom u prva tri dana nakon porođaja izgube znatno više na težini jer na svet dođu jače hidratizirana od ostalih beba usled infuzionog rastvora koji se trudnicama daje pre i za vreme operativnog zahvata, kaže voditelj studije dr. Ijan Pol, naučnik na jednom pensilvanijskom univerztetu.

Studija sprovedena u razdoblju između 2009. i 2013. godine u kalifornijskom medicinskom centru Kajzer Permanente, na bebama među kojima nije bilo nedonoščadi, pokazala je da ni nakon tri nedelje pet posto beba rođenih vaginalnim putem i osam posto dece rođene carskim rezom nije vratilo porođajnu težinu.

Nedostatak studije je u tome što naučnici nisu bilježili podatak o načinu na koji su bebe hranjene po povratku kući iz porodilišta, što značajno utiče na povećanje težine.

Dojena deca sporije napreduju nego deca hranjena adaptiranim mlekom

Naime, kada je o težini reč, deca hranjena majčinim mlekom najčešće napreduju slabije od grupe koja se prehranjuje adaptiranim mlekom. „Sporiji dobitak na težini novorođenčadi koja se doji uobičajena je pojava“, kaže naučnica Tesa Krum s Fakulteta za javno zdravstvo u Aurori koja nije učestvovala u studiji.

Ona ističe da roditelji ne bi smeli da budu zabrinuti ukoliko im se učini da njihovo dete ne dobija na težini brzinom koju su očekivali, ali podseća da treba da vode računa o mogućim znacima dehidracije, slabijoj opštoj aktivnosti, da prate stolicu i urin kod novorođenčeta kao i eventualnu pojavu žutice koja je kod beba česta, ali se obično povuče u roku od nedelju dana.

„U svakom slučaju, roditelji čija se deca ni deset dana nakon porođaja nisu ‘vratila’ na porođajnu težinu ne treba da brinu jer taj proces kod većeg broja novorođenčadi traje nešto duže. Studija će pomoći roditeljima i lekarima da im očekivanja o zdravoj težini deteta u prvih mesec dana budu realna te da ne ‘paniče’ ako to nije u skladu sa svim propisanim parametrima“, kazala je Krumova.

Izvor: Klokanica

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img