Bert Helinger, porodični terapeut: Mi jesmo naši roditelji!

Snaga i intenzitet vezivanja u porodičnim sistemima tako su jaki, oni imaju nešto tako snažno, što pokreće sve i svakoga, kako god se on ponašao

Dinamika koja nas povezuje tananim nitima lojalnosti s vlastitom porodicom i pokolenjima predaka često neprimetno upravlja našim životima i sudbinama, srećom i nesrećom, zdravljem i bolešću. Helingerova sistematska psihoterapija vodi otkrivanju ove skrivene dinamike nudeći nam mogućnost da istinski sagledamo svoju situaciju, kao i ostalih članova porodice, i tako se na primereniji način prema njoj odnosimo.

Bert Helinger mi je pomeo um i dirnuo dušu. Bila sam zbunjena, šokirana, ali istovremeno i radoznala. Mnogo toga u vezi s njegovim idejama, na prvi pogled, činilo mi se neverovatnim, ali i zastrašujuće poznatim. Jednostavno sam fascinirana njegovim terapeutskim radom. Tri dana sam ga posmatrala kako pred više od četiristo posmatrača radi s teško bolesnim ljudima. Rečima je teško opisati dirnutost koju osećam u dubini duše. Bilo da sam ga doživljavala na delu, rovarila po njegovim knjigama ili, kako je to kasnije bio slučaj, satima razgovarala s njim, uvek sam posle toga osećala nešto veoma čudno, poput spokojstva, opuštanja, neku tako mirnu vedrinu između sveta i sebe. Na čemu to počiva? Verovatno da ima veze s načinom njegovog rada i njegovom neumornom potragom za ljubavlju kao izvorom svih zapletenosti, patnji i bolesti.

Šta je to čime se rukovodi mišljenje ovog čoveka prilikom njegovog terapeutskog rada i kako mu uopšte polazi za rukom da tako precizno i nepogrešivo upre prst upravona slepe mrlje beznadežnog opšteprihvaćenog prosvetiteljskog mišljenja?

Koju ulogu vi kao terapeut imate u društvu u kojem se država i crkva strogo odvajaju, u kojem sveštenici gube svoju ulogu dušebrižnika i svoj autoritet?

Za mene je važno da pomažem ljudima da rešavaju konflikte i da ih dovedem u dodir s isceljujućim energijama u njihovim porodicama. To, u osnovi, i nije samo terapija, već i služba pomirenja. U tom smislu ja sam takode i dušebrižnik. I osecam se kao učitelj. Za mene terapeut nije pojam koji mi posebno znači.

Zbog čega vas ovaj pojam „terapeuta“ ne zanima? Upoznali ste polje dušebrižnika, a upoznali ste i polje terapeuta. Stojite li sada izmedu tih dveju grupa?

Za pojam terapeuta vezuje se predstava o tome da se nešto radi, predstava da lečim nešto što je u mojoj moći, pod mojom kontrolom. Po mome shvatanju, sudbina i sile koje deluju nešto su isuviše veliko da bih za sebe mogao da kažem da ja tu mogu da se mešam, ili pak da ostvarim određeni cilj.

Čini mi se da je ovaj vaš protivargument za rad razumljiv ako imamo u vidu tradicionalnu psihoterapiju. Ali u meduvremenu je nastao čitav niz drugih terapeutskih škola koje sebe ne shvataju kao izvršioce, nego u krajnjoj liniji kao pomagače pri isceljivanju rana i koje nude prostor u kojem ljudi mogu da se izleče.

Za mene i to ide predaleko. Ja se, u osnovi, udružujem s roditeljima ili nekim drugim osobama kojima je naneta nepravda i uvodim ih u igru. Ono isceljujuće potiče od njih, a ne od mene. I suprotstavljam se onima koji upadaju na silu, koji opterećuju sistem i dovode ga u haos svojom drskošću, sprečavajući na taj način da deluje ono isceljujuće. Ne radim ništa više od toga. Ja bih, u krajnjoj liniji, mogao da se nazovem porodičnim terapeutom, jer pomažem sistemu da pronađe svoj put i svoj poredak.

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img