Boravak u prirodi deluje na imunitet poput „multivitamina“

Priroda je poput multivitamina koji štite organizam na mnogo različitih načina, stimulišući imuni sistem.

Naučnici su pronašli dokaze da provođenje vremena u prirodi štiti od niza oboljenja, uključujući depresiju, dijabetes, gojaznost, ADHD; kardiovakularne bolesti, raka i drugih. Mada se još uvek ne zna zašto zelenilo čuva ljude od ovih bolesti, pretpostavlja se da priroda stimuliše imuni sistem čoveka.

Priroda je poput multivitamina koji štite na mnogo različitih načina, kaže Ming Kuo sa Univerziteta Ilinois. Nije u pitanju jedan zaštitni faktor, već na desetine njih, objašjava on.

Boravak u prirodi telo prebacuje u režim „odmaraj i vari“, suprotnom „bori se ili beži“ režimu koji isključuje imuni sistem.

„Kada se osećamo bezbednim, telo svoje snage usmerava ka dugoročnim ulaganjima koja vode boljem zdravlju – rastu i razvoju imunog sistema. U prirodi, mi smo u tom opuštenom režimu i imuni sistem jača.“ kaže Kuo.

Svakako, i prijatne, opuštajuće aktivnosti u zatvorenom prostoru prijaju našem imunitetu.  Međutim, te aktivnosti ne obezbeđuju nam fitoncide (antibiotike biljnog porekla), miktobakterije iz tla, negativne vazdušne jone i druge aktivne sastojke iz prirode, a nema ni sunca koje nam omogućava da stvaramo vitamin D, pa su dobrobiti od opuštanja van prirode – manje.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

1 Komentar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img