Cene 20-50 odsto više nego u EU: Trgovci bebi opremom guraju mame i tate na ivicu bede

Prosečno srpsko domaćinstvo, čim dobije dete, upada u rizik od siromaštva. Mame i tate bi novom članu porodice hteli da pruže sve, a trgovci to koriste

Flašica istog proizvođača i zapremine u Srbiji košta 1.266 dinara, dok je u Grčkoj skoro duplo jeftinija. Ista kolica istog proizvođača u Mađarskoj koštaju 41.000 (bez povraćaja PDV), a u Srbiji 50.000. I dok se trgovcima u EU isplati da prodaju bebi-opremu po toliko nižim cenama, a da svoje radnike plate više, naši trgovci tvrde da i ovako „jedva sklapaju kraj s krajem“.

Visine marži na opremu za bebe kod nas dosežu vrtoglavih 60 odsto nabavne cene, o čemu je Blic već pisao. Uz ukidanje povrata PDV na stvari za najmlađe, koje je najavljeno od 1. januara 2017.godine, odgajanje dece kao da stvarno postaje nešto rezervisano za imućnije sugrađane.

– Prosečno srpsko domaćinstvo, čim dobije dete, upada u rizik od siromaštva. Mame i tate bi novom članu porodice hteli da pruže sve, a trgovci to koriste i vode se zaradom, što je njihovo legitimno pravo. Jedino što bi moglo da spusti cene jeste veća  konkurencija, tj. da se ne dozvoli da na tržištu zavlada monopol – rekao nam je Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije.

Uvoznici i trgovci „vade“ se jedni na druge

Trgovci, sa druge strane, tvrde da na bebi proizvodima najviše zarađuju uvoznici, koji se pravdaju da su i njima ruke vezane.

– Visina marže zavisi od nabavnih cena, a nekada sami proizvođači daju preporučenu cenu za maloprodaju kojom moramo da se vodimo – rekli su nam iz jedne distributerske kompanije za bebi opremu.

Od marži se isplaćuju i plate radnika, koje su u EU, i pored nižih marži, mnogo veće.

– Marže kod nas nisu mnogo veće nego u inostranstvu, a u to se uverite ne kada gledate internet stranicu, već kada odete u maloprodaju. Mnoge prodavnice na svom sajtu nude veoma povoljna kolica ili krevetac, a onda kada odete kod njih kažu da su ih rasprodali i ponude vam nešto drugo i skuplje. Neki artikli prosto ne mogu da se prodaju po niskoj ceni, naročito ako je reč o firmiranoj robi – kažu distributeri.

Kako bilo, ove namete Ministarstvo trgovine ne može da ograniči, u strahu da bi ih EU protumačila kao “uticaj na slobodno tržište”. No, upravo u tom slobodnom EU tržištu roditelji Srbije traže spas – tačnije kod naših severnih i južnih suseda, gde je oprema za bebe kud i kamo povoljnija i gde se nudi povraćaj PDV-a.

Kupiš jeftinije, i još dobiješ PDV nazad

cene-bebi-opreme

Cene u Srbiji i Hrvatskoj ne odudaraju mnogo, ali su zato u Mađarskoj i Grčkoj daleko niže.

– Za svaku veću kupovinu odlazimo u Segedin, dok ovde uzimamo samo najneophodnije. To je jedini način da detetu priuštimo pojedine stvari. Tamo uzimamo i pelene, i kozmetiku, a zbog razlike u ceni, za isti novac nekad kupimo skoro duplo više. Uz sve to, za kupovinu od preko 170 evra Mađari daju povraćaj PDV-a od 27 odsto, te me četvrtina potrošenog novca čeka u toj istoj prodavnici kada se sledeći put vratim – rekla nam je Marija Pavlović, novopečena majka.

Dunja Tulimirović

Izvor: Blic

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img