Cenzurisanje bajki deo je opšteg napada na maštu i duh

"Presušio je još jedan izvor narodne mudrosti - bajke, opet zahvaljujući ideolozima progresivizma koji dete žele da zaštite od tih, navodno zastrašujućih priča."

Kristofer Laš (1932 – 1994) bio je američki istoričar i društveni kritičar, oštar protivnik kulture konzumerizma i branilac napuštenih vrednosti demokratskog društva. Autor je većeg broja knjiga psihoanaltičkog, sociološkog i socijalno-analitičkog tipa. Njegovo najpoznatije delo je “Narcistička kultura”, u kojem se, između ostalog, dotakao i teme cenzurisanja bajki:

„Presušio je još jedan izvor narodne mudrosti – bajke, opet zahvaljujući ideolozima progresivizma koji dete žele da zaštite od tih, navodno zastrašujućih priča. Cenzurisanje bajki, kao i napad na „irelevantnu literaturu“ uopšte, deo je opšteg napada na maštu i duh. Doba psihologiziranja lišava ljude bezazlenih sublimacija u ime relevantnosti i realizma; no, kako pokazuje Bruno Betelhem, podučavanje u duhu realizma naglašava prekid između pokolenja (budući da dete počinje da oseća kako njegovi roditelji nastanjuju svet potpuno stran njegovome) i prisiljavaju dete da ne veruje sopstvenom iskustvu. Nekad su religija, mit i bajka, sa dovoljno detinjih elemenata u sebi, mogli detetu da ponude uverljivu sliku sveta. Nauka ne može da ih zameni pa otuda kod mladih ljudi postoji rasprostranjeno vraćanje magičnom mišljenju najprimitivnije vrste: opčinjenosti vračanjem i okultnim, verovanju u vančulno opažanje, širenju primitivnih hriščanskih kultova.“

 

Kristofer Laš, “Narcistička kultura“ (Naprijed, Zagreb, 1986, prevela Višnja Špiljak)
Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img