Četiri naučno dokazana načina da vaspitate samosvojno dete

Ako želite samosvojno dete koje ima unutrašnji moralni kompas, koje je karakterno i maštovito, pročitajte ove savete.

Objasnite kako loše ponašanje pogađa druge

Čak i u drugom svetskom ratu ljudi, koji su vaspitavani objašnjavanjem štetnih posledica lošeg ponašanja, češće su rizikovali svoje živote spašavajući Jevreje od holokausta.

“Kada kaznite decu za loše ponašanje, velika je šansa da ona nisu shvatila zašto je ponašanje bilo loše. Ono što je važno je da objasnite detetu da takvo ponašanje povređuje druge, da mu predočite bol koji je drugo dete doživelo kada je udareno,” objašnjava Grant.

Pročitajte i: Sedam najvažnijih karakternih crta koje učenici treba da poseduju

Na taj način deca razvijaju i saosećajnost i stid. A to su, kaže Grant, kralj i kraljica moralnosti. Saosećajnost vas podstiče da popravite greške koje ste učinili, kako bi se patnja zaustavila. Postiđenost će doprineti da ne želite da se događaj ponovi i da ponovo budete ophrvani lošim osećanjima. Mnoštvo studija pokazuje da su ljudi koji osećaju krivicu bolji predvodnici i bolji prijatelji, kaže Grant.

Zaključni savet Adama Granta je da se ne treba toliko opterećivati pitanjem “Šta da učinim da mi dete bude samosvojno,” jer se svako dete rađa sa potrebom da postavlja pitanja, istražuje i stvara. Važno je samo tome ne stati na put.

Nije dakle nužno da vi kresnetu tu varnicu, već samo da ne utulite plamen!

 

Prevela: Jovana Papan

Izvor: bakadesuyo.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img