Da li je opasno prerano navikavati dete na nošu?

Najviše problema imaju upravo deca koja su najranije naučena da kontrolišu svoje fiziološke potrebe, kaže pedijatrijski urolog dr Stiv Hodžiz.

Verovatno ste čuli za roditelje čija deca maltene iz porodilišta izlaze odviknuta od pelena. Bespelenaštvo je u trendu a primeri ranog navikavanja na nošu iz raznih tradicionalnih kultura uzor su i nadahnuće za mnoge moderne roditelje.

Međutim, pedijatrijski urolog Stiv Hodžiz smatra da je to vreoma pogrešno.

„Premotajmo film na period od pre dve do tri godine. Tada su se u mojoj klinici pojavili prvi mali „genijalci“ rano naučeni na nošu, sa problemima nekontrolisanog pražnjenja i infekcijama urinarnog trakta.“

Kako Hodžiz na osnovu svog lekarskog iskustva primećuje, najviše problema imaju upravo deca koja su najranije naučena da kontrolišu svoje fiziološke potrebe.

 

„Da bi se shvatile opasnosti od ranog navikavanja, važno je znati da su skoro svi problemi sa pražnjenjem posledica hroničnog zadržavanja mokraće ili stolice ili oba,“ kaže Hodžiz. „Deca ne vole da prekidaju svoje živote da bi otišla do toaleta. Jednom kad nauče da zadržavaju urin ili stolicu, što je cilj svakog navikavanja na nošu, ona počinju da zloupotrebljavaju ovu sposobnost i trpe koliko god mogu da izdrže. Svaki put kada stisnete sfinkter da bi sprečili mokraću da „pobegne“, stvarate otpor u bešici. Za mišiće, to je poput teretane – postaju deblji i jači. Ali mišićava bešika nije dobra stvar. Time joj se smanjuje kapacitet i osetljivost. Dete koje mesecima i godinama redovno odlaže pražnjenje bešike može završiti sa bešikom koja je toliko jaka da počinje da se prazni bez kontrole,“ objašnjava on.

Slično je i sa hroničnim zadržavanjem stolice, olakšanim savremenom dečjom ishranom sa nedovoljno vlakana. Masa stolice formira se u rektumu, odmah iza bešike, i može razvući rektum sa 2 cm na čak 10 cm ili više. Bešika je zato stisnuta i zadržava više tečnosti, a nervi koji je kontorlišu postaju prenadraženi, pa dete na kraju nekontrolisano piški.

Sve to izaziva infekcije urinarnog trakta. Što ređe dete piški to se više bakterija nakuplja u bešici, a zadržavanje stolice dovodi i do nagomilavanja bakterija u rektumu. Budući da su analni otvor i mokraćni kanal toliko blizu, patogene fekalne bakterije imaju kratak put da pređu da bi dospele u urinarni trakt.

 

Mada roditelji nerado pričaju o ovoj temi, problemi sa obavljanjem fizioloških potreba su jako česti, kaže Hodžiz. Posete lekaru zbog zatvora su se udvostručile u poslednjoj deceniji, urinarne infekcije u stalnom su porastu, a mnogi roditelji zbog ovakvih problema decu uopšte ni ne vode lekaru jer smatraju da je to normalno.

 

Brojne studije su pokazale da deca koja imaju problema sa nekotrolisanim mokrenjem u velikom broju slučajeva zadržavaju stolicu a da ni roditelji ni lekari nisu svesni uzroka njihovog problema, zato što deca mogu redovno kakiti a ipak imati nagomilanu stolicu u rektumu. U najvećem broju slučajeva lečenje zatvora drastično je popravilo kontrolu mokrenja. 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img