Da li ste helikopter roditelj?

Helikopter roditelji su oni roditelji koji neprestano bde nad svojom decom i, po potrebi, uskaču kad god negde zaškripi uklanjajući svaku prepreku pred kojom bi dete moglo da se nađe. To su mame i tate koji su kontrol-frikovi.

Helikopter roditelj je onaj roditelj koji neprestano bde nad svojom decom i, po potrebi, uskače kad god negde zaškripi uklanjajući svaku prepreku pred kojom bi dete moglo da se nađe. To su mame i tate koji su kontrol-frikovi.

Ovaj tip roditeljstva je sasvim suprotan slobodnom odgajanju dece (free range parenting) koji primenjuju roditelji koji slobodno puštaju decu da se sama suočavaju sa izazovima i greškama.

Sve više roditelja koji svojoj deci ne daju da dišu

Ali, da li slobodno odgajanje dece podrazumeva male divljake? I da li bdenje deci šteti više nego poderano koleno ili slomljen zglob? Evo šta treba da znate kako biste odgojili razumno i psihički stabilno dete a da vas niko ne optuži da ste „helikopter roditelj“.

Sagledajte rizike pre nego što se postavite previše zaštitnički

„Lako je brinuti se u situacijama kada deca kreiraju sopstvenu igru.“ Tvrdi dr. Stjuart Braun, autor knjige “Igra: kako oblikuje mozak, podstiče maštu i okrepljuje dušu” (eng. Play:How it Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul).

Greška nastaje kada je roditelj previše unet u dečiji život

„Ali, deo roditeljskog posla je da naučimo da prihvatimo svoja ograničenja u tome da decu uvek štitimo i da moramo uvek da budemo sigurni da su uspešna i srećna. Svaki roditelj treba da neguje taj unutrašnji nagon dece za samostalnom igrom koji će deci dozvoliti da razviju samopouzdanje. Naravno da postoje rizici i njih treba nadgledati i minimalizovati. Ali, sprečavanje slobodne igre ili strogo kontrolisanje dečijih aktivnosti sa sobom nosi više rizika za njihovo buduće zdravlje, uspeh i sreću.“

Ako previše radite za svoje dete na lošem ste putu

Stručnjaci upozoravaju da je previše nadgledanja dece, završavanje stvari za njih, očekivanje da vodite sve bitke vaše dece, recept za propast. Svi roditelji bi trebalo da znaju sledeće:

Neka, majka će to da uradi

 

  • Zapamtite: jednog dana vaše dete će morati da zna da se snađe i bez vas.
  • Deca se uče snalažljivosti i samopouzdanju tako što se hvataju u koštac sa problemima – sama.
  • Postoje situacije koje vaše dete (ma koliko malo) može da savlada i bez vas.
  • Pomoć nije uvek korisna. Ponekad ona deci uskraćuje mogućnost da nađu svoj stil rešavanja problema.
  • Najčvršće drveće raste na najjačim vetrovima. Ako sve olakšavate svom detetu, ono neće moći da se bori sa poteškoćama.
  • Retko ili, bolje, nikada nemojte raditi za dete ono što ono može samo da uradi. Lako je nastaviti hraniti dete ili ga oblačiti, ali roditelji koji ohrabruju decu da ove zadatke sama rade u stvari rade najbolje za dete. Razmislite samo u kakvu osobu će porasti.

Ceo tekst pročitajte na Najboljamamanasvetu.com

6 razloga zbog kojih je moje “loše roditeljstvo” dobro za decu

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img