Da li više igranja a manje učenja u vrtiću čini od dece bolje učenike?

Nova studija pokazuje da obučavanje vaspitača da podstiču kod dece u vrtićima osmišljenu igru, vodi bržem napretku u prvom razredu osnovne škole.    Tehnika „Alati uma“ (Tools for the Mind) naročito je uspešna u školama u siromašnim područjima, pišu autori ovog istraživanja. „Karakteristično za ovu tehniku je da učenici sami preuzimaju odgovornost za svoje učenje“ […]

Nova studija pokazuje da obučavanje vaspitača da podstiču kod dece u vrtićima osmišljenu igru, vodi bržem napretku u prvom razredu osnovne škole.

 

 Tehnika „Alati uma“ (Tools for the Mind) naročito je uspešna u školama u siromašnim područjima, pišu autori ovog istraživanja.
„Karakteristično za ovu tehniku je da učenici sami preuzimaju odgovornost za svoje učenje“ kaže Klensi Bler sa Njujorškog Univerziteta, koja je vodila tim istraživača koji su sproveli ovu studiju. „Ključno je da deca isplaniraju šta će raditi, i da se drže svog plana. Tako vežbaju sve kognitivne veštine koje su važne za učenje“ objašnjava ona.

Tokom dve godine trajanja ekperimenta, naučnici su podelili 79 predškolskih grupa sa ukupno 759 dece na dve grupe. Jedna je nastavila da radi po starom programu, dok je druga primenjivala program „Alati uma“.

Naučnici su beležili nivo dečije pažnje, brzinu zaključivanja i druge akademske veštine dva puta godišnje, a takođe su analizirali dečiju pljuvačku kako bi utvrdili količinu hormona stresa.

Program „Alati uma“ ima za cilj da poveća dečiju otpornost na ometanja, usmeravanje pažnje, pamćenje važnih detalja i savladavanje nagonskog ponašanja.

Vaspitači organizuju „zajedničke aktivnosti saradnje“ osmišljene tako da podstiču drštveno-emotivni razvoj i sposobnost mišljenja. One kombinuju čitanje, računanje i naučne aktivnosti putem sociodramske igre.

Deca iz grupe koja je primenjivala Alate uma pokazala su veći napredak u čitanju, bogaćenju rečnika i matematici na kraju pohađanja vrtića, što se još više iskazalo nakon polaska u prvi razred, tvrde naučnici koji su sproveli studiju. Takođe su pokazala nešto viši nivo kortizola (hormona stresa) tokom prepodneva u prvom razredu nego kod kontrolne grupe, što naučnici tumače kao rezultat veće stimulisanosti.

Mada program Alati uma nije teško uvesti u vrtiće širom Amerike, naučnici kažu da će to teško ići pošto danas preovlađuje zabluda da deca, da bi učila, moraju da sede i pišu, a ne da se igraju.

Izvor: Hafinton Post

 

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img