Deca bi se radije igrala nego gledala TV ili koristila internet

73% ispitanih roditelja želi da provodi više vremena sa svojom decom, polovina ih se oseća krivim što ne provode dovoljno vremena s njima, ali trećina ih smatra da su previše pod stresom da mogli da uživaju u igri

Kompanija Ikea predstavila je rezultate istraživanja o važnosti igre i igranjau kome je učestvovalo gotovo 30.000 ljudi (više od 16.000 roditelja, 6.000 dece i 7.000 mladih ljudi) iz 12 zemalja.

Igra je univerzalni jezik koji nije opterećen granicama i godinama. Pomoću igre međusobno se povezujemo i gradimo odnose koji proizlaze iz prijatnosti i zabave, a jednako je bitna i za odrasle i za decu. Istraživanja pokazuju kako uživanje u aktivnosti koja nema neku određenu svrhu, poput igranja, pomaže u borbi protiv stresa te hrani našu kreativnost i maštu, kažu predstavnici ove kompanije.

igranje sa decom
Roditelji žele više da se igraju, ali su pod stresom

Prema opširnom istraživanju o važnosti igre i igranja, 73% ispitanih roditelja želi da provodi više vremena sa svojom djecom, polovina ih oseća krivicu što ne provode dovoljno vremena s njima, ali trećina ih smatra da su previše pod stresom da mogli uživati u igri. Svaki četvrti roditelj priznaje da mu je igra s decom čak pomalo i dosadna, a svaki drugi roditelj želi da pronađe dete u sebi i postane partner u igri svoje dece. Da je igra ključna za dobrobit i sreću njihove dece smatra 86% roditelja, a 65% da je igra generalna proba za pravi život. Polovina ispitanih roditelja redovno igra društvene igre s porodicom, a isto toliko ih se slaže da igra može da uključuje tablete, pametne telefone i računare. Za 8 od 10 porodica najčešća obiteljska aktivnost je gledanje TV-a. Istovremeno, 5 od 10 roditelja bi želelo da se njihova djeca igraju napolju, ali su zabrinuti za njihovu sigurnost.

Mladima je važnija sreća od karijere

Polovina ispitane dece u uzrastu od 7 do 12 godina bi želela da provodi više vremena igrajući se sa svojim roditeljima. 7 od 10 radije bi se igralo s roditeljima, nego koristilo internet, dok bi se njih 8 od 10 radije igralo s prijateljima, nego gledalo TV. Za vreme igre ni o čemu ne brine 47% jece, a četvrtina ih oseća kako im njihovi roditelji organizuju previše aktivnosti izvan škole.

Za 6 od 10 ispitanika u uzrastu od 13 do 18 godina važnije je da budu srećni, nego da imaju dobro plaćen posao, a isto toliko ih kaže kako bi njihov dom trebalo da bude mesto za igru. Da su odrasli postali previše zaštitnički nastrojeni prema deci slaže se 58% ispitanih mladih ljudi, dok bi njih 55% želelo da im roditelji dozvole da budu više nezavisni.

Izvor: Klokanica.hr

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img