Deca Bušmani: Mali gospodari pustinje

Mnogi putopisci primetili su da Bušmani nikada ne kažnjavaju decu niti podižu glas na njih, ali da se deca, uprkos tome, veoma lepo ponašaju.

Momenat rođenja je veoma važan i za dete i za majku, jer tada dete stiče jednu vrstu moći, nad kojom ono nema kontrolu, ali koju može kasnije da koristi. Ta natprirodna moć će ga pratiti celog života, i ona zapravo predstavlja vrstu sudbinske i mistične povezanosti deteta sa pojavama koje ga okružuju – sa atmosferskim pojavama, sa rađanjem, sa antilopom, sa smrću. Ta moć upravljanja pojavama, koja zavisi od okolnosti pod kojim je dete došlo na svet, naziva se n!ow (! je oznaka za kliktavi glas). Postoje dve vrste ove sile – jedna je kišna i hladna, druga topla i suva. Osoba koja ima vlažni n!ow može vreme učiniti hladnim i kišnim ako ubaci pramen svoje kose ili mokri u vatru. Osoba sa suvim n!ow istim postupcima može zaustaviti oluju ili hladnoću. Čak i nakon smrti, osoba sa mokrim n!ow ostaje u vezi sa olujom, leti preko zemlje i odnosi krovove sa koliba, dok ona sa suvim n!ow izaziva teške suše. Takođe, na atmosferske pojave utiču i sami činovi lova i rađanja. Kada krv ulovljene antilope padne na tle, ili kada krv iz materice kapne na tle tokom rođenja deteta, dolazi do ukrštanja sila n!ow, i dešava se promena vremena.

deca busmaniTradicija kao škola

Deca Bušmani odrastaju uz nadzor svih starijih članova familije, i veoma rano se uključuju u život zajednice, pomažući onoliko koliko mogu prema svome uzrastu. Starija deca čuvaju mlađu braću i sestre i prate odrasle u lovu, najpre samo posmatrajući a kasnije pripremajući otrovne strele i koplja. Manja deca usvajaju norme i vrednosti svoga društva slušajući tradicionalne priče i igrajući igre koje predstavljaju imitaciju života odraslih. Ipak, zbog surovosti prirodne sredine, deca su pod nadzorom odraslih dok ne porastu i ne postanu dovoljno snažna i sposobna da bi mogla da se snađu sama i da nose zalihe vode. Samo dete u opasnosti je od napada divljih životinja, i mora umeti da se odbrani. Zbog toga uvek neko od odraslih ostaje u logoru sa decom dok ostali love.

„Roditelji se trude da deci od malih nogu usade sklonost ka deljenju i darovanju, kroz običak poznat kao “razmena darova”. Deca se uče da strogo poštuju pravila i norme i izbegavaju svaki oblik svađa i sukoba.“

Bušmani veoma polažu na društvene vrednosti poput zajedništva i daržljivosti. Lovci i sakupljači često imaju pravilo da onaj ko donese hranu u logor mora da je podeli sa svakim ko zatraži. To obezbeđuje da neće biti manjka hrane jer ako su svi sebični, većina će veći deo vremena biti gladna. Roditelji se trude da deci od malih nogu usade sklonost ka deljenju i darovanju, kroz običak poznat kao “razmena darova”. Deca se uče da strogo poštuju pravila i norme i izbegavaju svaki oblik svađa i sukoba. U svrhu sprečavanja nasilja, bušmansko društvo odlikuje se čitavim nizom društvenih mehanizama, počev od intervenisanja članova familije dve zavađene strane, do obraćanja istaknutim članovima zajednice. U tako malim društvima koja su na stalnoj ivici opstanka usled surovosti prirode, mir i sloga su jedina brana protiv propasti.

Mnogi od opisanih običaja ovog neobičnog naroda danas prelaze u istoriju. Usled jakog pritiska država u kojima su Bušmani nastanjeni, veliki broj njih je oteran sa svojih lovišta, a i preostali Bušmani u divljini danas bivaju prinuđeni da napuste svoju teritoriju i hiljadugodišnji način života u harmoniji sa prirodom.

 

Jovana Papan

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img