Deca piju previše antibiotika jer lekari nedovoljno informišu roditelje

Da bi se izbeglo neprotrebno davanje antibiotika deci, nužno je da ih zdravstveni radnici bolje informišu, pokazuje novo istraživanje.

Autori studije objavljene u Journal of Applied Communication Research, utvrdili su da je samo 4% roditelja kojima je savetovano da odlože davanje antibiotika detetu koje ima upalu uveta dobilo dovoljno opsežne informacije o infekciji i opasnostima od antibiotika.

Istraživanje je takođe pokazalo da su roditelji koji su dobili od lekara detaljno objašnjenje posezali za antibioticima samo kada je to bilo zaista potrebno. Umesto da ih bez razmišljanja daju detetu, oni su se pridržavali saveta i pružili detetu priliku da samo ozdravi.

„Kada koristimo antibiotike, najjače bakterije ipak prežive iako se bolest povuče. Međutim, s vremenom se prilagode i pretvore u otporne superbakterije koje čak ni jaki antibiotici ne mogu da pobiju. Najbolja odbrana nam je maksimalno uzdržavanje od uzimanja antibiotika, uz nadzor lekara,“ kaže Erina Mekdžordž, vođa istraživanja.

Prethodne studije pokazale su da „oprezno čekanje“ umesto preuranjenog davanja antibiotika predstavlja delotvoran način da se smanji nepotrebno uzimanje antibiotika, bez opasnosti po pacijenta. Međutim, da bi ova taktika bila prihvaćena od strane roditelja, mora im se podrobno objasniti zašto sa antibioticima ne treba žuriti.

Naučnici su pratili 134 roditelja dece mlađe od pet godina kojima su lekari dali antibiotike za slučaj da se upala uveta kod njihovog deteta sama ne povuče nakon određenog vremena. Otkrili su da čak i kada im je bilo objašnjeno koji su rizici od antibiotika, roditeljiono što su čuli često nisu ispravno shvatili. Umesto da razumeju kako bakterije mogu da postanu imune na antibiotike, neki roditelji su zaključili da će njihova deca postati imuna.

Ovaj nesporazum pokazuje koliko je teško objasniti roditeljima šta će se desiti ako se antibiotici nekotrolisano koriste. Zbog toga je važno da lekari ulože mnogo više truda u razgovoru sa roditeljima i objasne im sledeće:

  • šta je infekcija uveta
  • koja su neželjene posledice uzimanja antibiotika
  • kako tretirati simptome bolesti (bol)
  • u kom slučaju treba zatražiti dodatnu pomoć lekara

Budući da zbog bakterija otpornih na antibiotike godišnje u Evropi i SAD umre 50.000 ljudi, naučnici poručuju da se treba uporno zalagati da se antibiotici vrlo racionalno koriste.

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img