Deca uče u prirodi: Tradicionalne igre i aktivosti

Niz običaja našeg naroda nose u sebi ekološke­ poruke i arhetipove mišljenja bliske deci, na čijem teme­lju se može započeti izgradnja ekološke kulture.

Porodični život nekada davno izgledao je sasvim drugačije. Ma­me i bake nisu bile zaposlene, veći deo dana provodile su u kući,­ posvećene porodičnim obavezama, deci i ukućanima.

Deca Uce u Prirodi - KoriceDeca vole priče o detinjstvu odraslih i često traže da im pričamo o tome kako je to bilo kada smo mi bili mali. Uz to se onda pokrenu i priče­ o igrama i igračkama prirodnim materijalima i plodovima, kao i priče o običajima i proslavama praznika.

Narodna verovanja i običaji sadržaj su vaspitanja i obrazovanja za zaštitu­ životne sredine, a sastavni su deo životnih tema koje de­ca donose od kuće. Niz običaja našeg naroda, od kojih mnogi vuku po­reklo još iz paganskog, predhrišćanskog perioda, nose u sebi ekološke­ poruke i arhetipove mišljenja bliske deci, na čijem teme­lju se može započeti izgradnja ekološke kulture. U njih se ubraja starinski­ običaj da drvoseča moli za oproštaj drvo koje će poseći ili lep običaj da se na dan rođenja deteta posadi drvo.

Vaspitačima i učiteljima se preporučuje da oživljavaju tradici onalne rituale i obrede koji se odnose na prirodu i pojave u njoj, kao što su, na primer, pozdrav letu i jeseni, ispraćaj zime, dočeki­vanje proleća. Tu su i verski praznici koji su u vezi s pojavama u prirodi (na primer, Đurđevdan, Vrbica, Cveti, Božić, Uskrs i dr.), u čijoj proslavi je poželjno da učestvuju i roditelji i stariji ukućani, koji bolje poznaju narodnu tradiciju.

Paralelno sa upoznavanjem običaja svoga naroda, odnosno etničke za­ jednice kojoj pripadaju, korisno je da deca saznaju ponešto i o vero­vanjima i običajima ljudi iz drugih kultura, što će pozitivno uticati na razvoj ekološkog mišljenja kod dece, šireći im duhovni i kulturni horizont s lokalnog na opštečovečanski, što je takođe sastavni deo ekološke kulture.

Ciljevi

• upoznavanje tradicije svog naroda i kulturne baštine

• razvijanje samopoštovanja i empatije

• poštovanje tradicionalnih vrednosti

• upoznavanje sa elementima kulture drugih naroda

• uvažavanje i poštovanje različitosti

• razumevanje svakodnevnog života i običaja nekada i sada

• razvijanje spretnosti i veštine prstiju

Sredstva

• knjige o narodnim običajima, pričama, basnama, bajkama, pripo­ vetkama, poslovicama, izrekama, zagonetkama, zbirke tradicio­ nalnih dečjih igara i igračaka – čigre, domine, mice i sl.

 

Moj omiljeni gost

Sredstva: papir, pribor za crtanje, bojice

Kao uvod u razgovor čitamo kratak tekst Duška Radovića o tome ka­ ko su nekada izgledale posete gostiju.

U mojoj porodici živelo se strogo i ozbiljno. Takvi su mi bili roditelji, pre svega otac. Jedna od stvari koje sam voleo, kao i mnoga deca, to je da nam dođu gosti. Jer gosti su unosili neko drugo raspoloženje u kuću, i neke druge odnose mojih roditelja prema meni. Mnogo sam voleo kad nam dođu gosti. A to je bilo vreme kada su gosti češće dolazili nego danas…

Predlažemo deci da zamole svoje ukućane da im ispričaju nešto iz svog detinjstva, a potom da tu priču ilustruju crtežom. Razgovaramo o tome šta najviše vole da rade kada su svi na okupu i šta im se najviše dopada kada im dođu gosti. Smišljamo jelovnik za goste i ilustrujemo ga. Potom crtamo crtež na temu Moj omiljeni gost.

Tajanstveni predmeti

Sredstva: stari predmeti – mlin za kafu, vaga za tačno merenje sa dva tasa i tegovima, kantar, mlin za orahe, avan, vreteno, preslica

U starim bajkama koje čitamo često se pominju i predmeti koji su deci danas nepoznati, poput preslice, tocila, avana, vretena, mli­ na, čegrtaljke i sl. Čitanje bajki može da bude i povod za to da saku­pimo stare predmete koji su se nekada koristili u kući.

Deca donose u vrtić predmete koje su sakupila uz pomoć roditelja. Pažljivo ih posmatraju i nagađaju čemu su ti predmeti služili, daju im nazive i otkrivaju koja je njihova prava namena. Potom možemo i da napravimo izložbu ovih predmeta, a deca dobijaju zadatak da upoznaju mlađe drugare sa onim što su naučila u ovoj aktivnosti.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kod kuće se opuštamo i postajemo svoji – u najgorem izdanju. Za koga da se sređujemo? Za partnera, decu, mačku?

I tako, godinama, polako se pretvaramo u ljude koje ni sami ne bismo želeli da sretnemo na ulici.

Stigla REŠENJA TESTA IZ MATEMATIKE – proverite tačne odgovore

Nakon polaganja testa iz matematike u okviru male mature, đaci su samo na korak do kraja - sutra test iz izbornog predmeta

Važno za srednjoškolce: Kada će početi da se polaže DRŽAVNA MATURA

Odlagana iz tehničkih razloga, državna matura će se ipak polagati nakon probne verzije

Zar je moguće da su u ovoj državi konji plaćeniji od učitelja?

Priprema za život se ne može dešavati u zatvorenim sobama zvanim učionica, ako nam je iskreno stalo do škole po meri deteta

Za dobrotu je potrebna samo prilika koju treba iskoristiti (VIDEO)

Jedna sitnica može probuditi dobro u svakom čoveku, potrebno je samo prepoznati priliku i učiniti dobro delo

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img