Dojenje – prirodna stvar ili psiho-fizički izazov?

Ovaj tekst će biti moja oda dojenju i svakoj ženi koja doji jer smatram da ne postoji veći izazov na samom početku majčinstva.
dojenje saveti
Foto: Wolfiana.com

Crv broj 2: “Nemaš dovoljno mleka/Nije ti kvalitetno mleko”

Taman vam je krenulo mleko, vidite vi to, ali beba opet plače. I opet će se naći neko dobronameran da ubaci sledećeg crva zvanog “Možda nemaš dovoljno mleka”, jer svi znamo da beba od nedelju dana posisa litre mleka iz vas. Šalim se, naravno. I tako, vi ste danonoćno tu za vašu bebu koju želite da dojite, i koja sisa lepo, ali ona plače. I polako se ova dva crva “sigurno je gladna” i “nemaš dovoljno mleka” udruže i krenu da vas blago urnišu. A onda – onda neke nesrećne majke imaju tu čast da im bliske osobe, a neretko i komšinice, proveravaju kvalitet mleka tako što ih teraju da izmlazaju mleko u čašu i onda im odokativnom metodom daju svoje stručno mišljenje – Mleko ti je isuviše vodeno, ne valja! Srećom, nisam bila u toj situaciji jer nisam sigurna kako bih se ponela prema tom “stručnjaku” koji ne zna da se mleko sastoji iz početnog, sivkastog mleka koje zamenjuje vodu i gasi žeđ kod bebe, a za njim dolazi gušće “masno” mleko koje zapravo hrani bebu jer je puno proteina, masti i šećera.

Ako ste mislili da ništa ne može da vas slomi, ova dva crva su jako uporna. Bar do prve kontrole kad konačno mere bebu i gledaju njen napredak. Ukoliko beba napreduje, vaše mleko je odlično. I tad shvatite da beba sigurno plače i zbog još nekog razloga osim što je gladna.

Kad krenu grčevi, što može da bude već posle dve-tri nedelje, spremite se na borbu. Najčešći instinkt majke je da da bebi da sisa jer će primetiti da se beba tako najbrže smiruje. Međutim – beba se smiruje jer je sisanje opušta, ali joj tako još više stvarate bolove. Mleku je potrebno vreme da se svari, a ako vam je beba konstantno na dojci, mleko koje je popila nije ni stiglo da se svari, a već je unela novu količinu. I onda ulazite u začarani krug plača i dojenja. I ne zna se kome je gore.

Kod grčeva utopljavajte bebin stomak i nosite je. Ponekad do iznemoglosti, samo nemojte da je hranite sve više i više.

VAŽNO!

Laktacija se uspostavlja i do tri nedelje nakon porođaja – samo hrabro!

 

Koliko je beba popila?

Ovo je negativna strana dojenja jer ne možemo da znamo koliko tačno beba popije mleka. Ono što zasigurno može da vas smiri jeste “puna” pelena između dva podoja. Manje pouzdan pokazatelj je merenje bebe pre i posle podoja, ali to je već opterećivanje, a to ne želimo.  Priznaćemo da je mnogo lakše kad imamo flašicu ispred sebe sa označenom količinom.

Ovaj deo je bitan kod beba koje slabije napreduju, ali čak i tad ne mora da znači da to ima isključivo veze sa mlekom. Ostanite sigurne u sebe da je mleko dobro i obavezno ispitajte druge faktore. Tek na kraju možete da se okrenete dohrani ako se ispostavi da je do mleka.

 

Dan, noć, šta li je?

Beba je u početku gladna i danju i noću i to znači da ni za vas nema spavanja. Da, lakše bi bilo da kažete partneru ili nekome da ustane i napravi dohranu i nahrani bebu, ali nije uvek bolje ono što je lakše. Iz mog iskustva, najbitnije je da od prvog dana pravite razliku između dana i noći, na primer: danju se priča glasno, noću se šapuće ili ćuti; danju se beba i doji i ljubi i mazi, noću se samo doji; danju je što više osvetljen prostor, noću je što veći mrak (uz izuzetak nekog udaljenog svetla uz pomoć kog možete da vidite bebu). Ako ovako radite, velike su šanse da će beba vrlo brzo izbaciti noćni podoj, za dva ili tri meseca.

 

Mokre majice i spavaćice

Pripremite se da nosite “tupfere” na grudima jer će vam se u početku (a nekima i mnogo duže) dešavati da pred podoj mleko krene samo da curi iz grudi. I ako nemate zaštitu ili se ista pomeri ili propusti, najčešće u toku spavanja, pripremite se na mokre majice/spavaćice/posteljinu.

 

Šta mama jede?

Dok dojimo, donekle smo ograničene i izborom hrane jer određene namirnice mogu loše da utiču na bebu, zato što se prenose u mleko. Preporučuje se da se izbegavaju pasulj, grašak, boranija, kupus, luk (u većoj količini), slatkiši, neretko i citrusi, hrana u konzervi, hrana prepuna aditiva… Fast-food bi takođe trebalo izbegavati što više, što će često biti izazov s obzirom da apetit raste tokom dojenja jer se dojenjem gubi oko 500 kalorija dnevno. Ali budite oprezne – ukoliko prečesto posežete za lošom hranom u toku dana i krenete da unosite previše kalorija u sebe, počećete da se gojite bez razloga, a niti ćete pospešiti dojenje niti će vam dojenje pomoći da izgubite te kalorije.

Potrudite se da se hranite što zdravije, s tim da sam ja uvek za umerenost, posebno kad su citrusi i slatkiši u pitanju. Ukoliko vam se jede pizza, hamburger, palačinke i slično, pojedite ako ćete se osećati dobro, ali ne svaki dan. Ja bih posle takvog obroka obavezno popila čaj od komorača koji pospešuje dojenje.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img