Dojenje za vreme trudnoće – da ili ne?

Postoji nekoliko ne baš malih problema koji mogu zasmetati vama, vašem detetu i nerođenoj bebi   

Kada bi sve trudnoće bile planirane tako da postoji nekakav optimalan razmak među decom tada ovo pitanje možda ne bi ni postojalo. Šta, međutim, kada je beba još uvek jako mala pa osećate veliku potrebu da je dojite, a odjednom – neplanirano ostajete trudne i u dilemi ste.

Neko kaže da možete da dojite još malo pa bi onda bilo bolje mleko prepustiti drugoj bebi, ali šta se zapravo događa s vama i mlekom tada? Što učiniti u slučaju kada lekar kaže prestanite, a vi ne prestajete?

Da li je sigurno nastaviti? Realno – ne postoje prepreke za to jer druga beba još nije stigla, ali ipak valja obratiti pažnju na neke činjenice.  Odnosno, na njih šest.

Iako samo dojenje neće opasno ugroziti zdravlje, postoji nekoliko ne baš malih problema koji mogu zasmetati vama, vašem detetu i nerođenoj bebi.

Smanjena proizvodnja mleka

Količina mleka koju će majčino telo proizvoditi za dete koje doji verovatno će se smanjiti i to pod uticajem novih hormona pa će tako vaše dete jesti sve manje i manje obroke.

Dojenje podstiče kontrakcije

Znate već da dojke tokom dojenja šalju znak materici, s kojom su povezani. Zar ne? Prvi put smo to osetili odmah nakon porođaja. Riječ je o hormonu oksitocinu koji se oslobađa tokom dojenja pa tako postoje određene opasnosti za trudnicu koja još doji, a to je preuranjen porođaj ili ako su kontrakcije jake tokom prvog tromesečja – i spontani pobačaj. Posebno ako već imate iskustva s njima.

Trudnoća menja ukus i kvalitet mleka 

Kako se trudnoća razvija tako majčino telo počinje da proizvodi sve više kolostruma, što će dtetu koje je naviklo na ukus pravog mleka verovatno biti malo slankasto i gušće pa će možda i samo da prestane da sisa. I još nešto – kolostrum ima mnogo više laksativa nego obično mleko pa će se dojenjem s vremenom promeniti i dečja stolica.

Bradavice su vam još osjetljivije 

Čak i za vreme dojenja bez trudnoće bradavice ponekad mogu biti bolne i osetljive, a za vreme trudnoće one će sigurno biti još bolnije i još osetljivije. Zato neke žene jednostavno više ne mogu da nastavr dojenje jer su bol i neugoda ponekad preveliki.

Potreban vam je još veći odmor 

Znate, vaše telo sada morati da ima poprilično energije da bi plod održavao zdravim, da bi proizvodio mleko za dete, a još se praktično nije ni pošteno odmorilo od prethodne trudnoće.
Sve će to jako uticati na vaš organizam pa će vam verovatno trebati mnogo više sna kako bi izgurali sve to. A detetu ste stalno potrebni pa je malo teže naći vreme za odmor.

Smanjuje se količina nutrijenata za sledeću bebu 

Ako vaš organizam nije spreman na ovakav multitasking i ako se pritom još i ne hranite baš zdravo, lako moguće da vaš organizam ukrade vrlo važne nutrijente za bebu koja vam je u stomaku.

Izvor: Index.hr

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img