Doktor estetske medicine: Starenje kao bolest ili stil života?

Ono što se dešava na globalnom nivou je prezentacija tzv. tretmana za podmlađivanje koji obećavaju revolucionarne benefite, ali ako malo bolje razmislimo – da li mi starimo samo preko kože? Da li naši organi i psihička sfera nisu skloni promenama tokom vremena koje nazivamo starenjem. 

ŠTA JE STARENJE?

Starenje , u biološkom smislu, podrazumeva ireverzibilne promene koje se dešavaju na nivou molekula  a predstavljaju nakupljanje velikog broja oštećenja DNK i drugih struktura zbog kojih ćelija gubi svoje regenerativne sposobnosti. Osim u biološkom smislu, starenje se može posmatrati kroz druge, socijalne sfere života, koje prate penzionisanje, prestanak sa radom, bolesti… Starenje nije nužno praćeno pojavom bolesti, ali vrlo često, bolest diktira starenje u velikom obimu.

Naučnici se desetinama godina unazad bave starenjem – zbog čega nastaje i kako ga usporiti. Postoji veliki broj teorija, od uticaja oksidativnog stresa, UV zraka i drugih faktora okoline ali do sada niko nije našao način  kako da ga zaustavi. “U ne tako dalekoj budućnosti postoje itekako dobri razlozi za optimizam, ali oni koje strahote starosti žele pobediti ODMAH, moraju znati da žive u svetu u kojem se većina lekara nije zapitala ni zašto starimo, a kamoli da bi starenje lečili”, navodi David Sinclari, svetski poznat genetičar i profesor na hardvarskom univezitetu, koji je svoj rad posvetio starenju. 

Šta to za nas znači? Jedan ili dva tretmana iz oblasti estetske medicine zasigurno NEĆE  moći da uspore starenje niti da ga uklone, već je potrebno da uradimo nešto malo “jeftinije” kako bismo bili zadovoljniji krajnjim ishodom.

NA KOJI NAČIN DA SE “PODMLADIMO”?

Za većinu nas, sigurni znaci starenja predstavljaju bore na licu, koža koja “visi”i preliva se preko vilice, ruku, stomaka i nogu. Potom ulažemo ogroman umni rad i  novac kako bismo te probleme rešili, često na nebezbedan i opasan način po fizičko zdravlje.

Dakle, šta nam je činiti?

Kao prvo, ISHRANA je prvi aspekat našeg života kome se moramo posvetiti. Obroci treba da budu redovni, količinski manji, bogati hranom koja je izvor korisnih materijala kao što su vitamini, minerali i drugi oligoelementi koji su nam potrebni za svakodnevno funkcionisanje. U prevodu, korisno je da smo uobročeni, da izbegavamo hranu bogatu konzervansima, aditivima, sokove i slatkiše.

Izlaganje FIZIČKOJ AKTIVNOSTI je svakako preporučljivo jer koristi istovremeno telu i umu. SAN se preporučuje u trajanju od 7-8h dnevno, ali ono što predstavlja najveći izazov je umanjiti izlaganje STRESU. Svakodnevni stres na poslu i u kući dovode do trajnih inflamatornih procesa u našem telu te dovode do pojave bolesti i  utiču na izgled našeg tela što prouzrokuje dalje psihičke probleme. Meditiacija, tehnike disanja, veza sa porodicom i prijateljima pomažu u oslobađaju viška negativne energije i umanjuju stres. Tek na kraju, kada uspostavimo red u svom svakodnevnom životu i telu “iznutra” obezbedimo sve što mu treba , možemo planirati neke procedure iz oblasti antiaging medicine kako bismo upotpunili negu svoga tela i uklonili one male “nesavršenosti” koje nosimo sa ponosom.

 

Doktor estetske medicine
specijalizant dermatovenerologije, dr Srna Božić

KAKO DA ZNAM KOJI TRETMAN JE NAMENJEN BAŠ MENI?

Pregršt tretmana i procedura često deluje konfuzno na pacijente. Svaki tretman je bolji od onog drugog , briše bore brže i  delotvornije, a košta kao polovina nečije plate. Upravo taj momenat lake i brze zarade čini da se veliki broj onih, koji nemaju potrebna znanja i veštine, upuste u priču estetske medicine, ne sluteći da se može narušiti zdravlje pojedinca zbog izgleda. 

Svaki pacijent je individua za sebe i ne može jedan isti tretman da pomogne svima. Ono što je najvažnije jeste da se obratite ISKLJUČIVO lekaru, koji je sertifikovan za određene procedure i zajedno sa njim napraviti detaljan, dugoročni plan koji ne podrazumeva samo injekcione procedure, već korigovati svakodnevne aktivnosti ukoliko nisu u skladu sa Vašim potrebama.

I da se vratimo na početak, starenje je proces koji umnogome zavisi od našeg stila života. Direktnim menjanjem nezdravih navika i uspostavljanje novih, boljih i kvalitetnijh, može učiniti da taj proces ide sporije bez pojave bolesti koja je znak da se svom telu nismo posvetili na pravi način  . Jer, u tom slučaju, nikakva estetska medicina nam ne može pomoći.

Piše: Dr Srna Božić, specijalizant dermatovenerologije
Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img