Doživljaj sa letnjeg raspusta

Kad ono – nasred zabačenog seoskog puta od onomadašnjih kiša meškolji se gospođa bara...

Piše: Vesna Smiljanić Rangelov

Bila je to jedna od najnezgodnijih tema koja nas je neizostavno čekala već u prvoj nedelji septembra. Dok ne počne Jesen… u mom kraju. Jedina nezvesnost bila je hoće li nas strefiti Događaj ili Doživljaj i koji motiv i kako treba razraditi da događaj ne bi ispao doživljaj. Uhvatiti tačnu razmeru osećanja i događanja nije bilo lako. Bio je to ujedno i razlog za neradovanje početku nove školske godine čak i ako nam je, a obično jeste, raspust već dobrano dosadio. A kome i ne bi? Nije bilo all (uključujući i dosta kiča i ne malo stresa) inclusive-a, samo kom more, kom selo, kom tetka, kom ujak, kom branje šumskih jagoda, kom film na drugom, kom Opstanak, kom koncert u podne… Ipak, nove patike i stare simpatije pa i miris novih knjiga pretvarali su se početkom avgusta u slatku čežnju, bez obzira na izvesnost prve teme za pismeni zadatak. Naročito ako smo morali preko raspusta voditi i Dnevnik, što je stvarno bilo čisto maltretiranje. Smislićemo već nešto za prvu peticu. Samo, nikako ne početi sa „Jednoga dana…“ Takođe „Bio je lep i sunčan dan“ bila je prva odlika lošeg stila. Međutim, šta ako je zaista…

… Bio to vreo sunčan dan. Raspust uveliko traje, odmor uveliko prošao, pa je preostalo samo vikendima hrliti na planinu da se obiđu deca koja su gde drugo nego kod babe.

A kod babe – umesto tobogana preskakanje ograde, ali šta umesto plaže ili bazena kojih nema ni na vidiku? Kad ono – nasred zabačenog seoskog puta od onomadašnjih kiša meškolji se gospođa bara…

I deca ko deca. A majka ko majka ima oči na leđima pa me stane karati što deca ne izlaze iz blata. „I dosad su, ali sad bosi!” Kad to čuh, lupih se po čelu: „Pa trebalo je da skinu šorceve!” Meni nešto fali? Džaba se pozivam na stručna lica, počev od izvesnog psihijatra u udaljenoj varošici što je, još pre nego što su se Finci dosetili, kad mu je dete otišlo kaljavo na testiranje za prvi razred, uhvativši s vrata zbunjeni pogled psihologa, kratko rekao: „Dve tone blata za srećno detinjstvo.“ Ne pali ni preporuka vaspitačice za suzbijanje viška agresije: „Dobro je da borave što duže u pesku, onako da se igraju na obali, malo voda, malo pesak, malo blato, što da ne…“igranje u blatu

Uzalud se pozivam na stručna mišljenja i popularne tekstove mrova i drova. Džaba sam i sama mrrirala Harmsa, kad ga moja mati i ne znajući za onaj dijalog: „Iako si matematičar, časna reč, glup si.“ „Nisam, pametan sam i znam jako mnogo!“ „Mnogo, samo sve same gluposti“, gotovo nadmašuje rečima: „Ja sam odavno primetila, ali ti se praviš da ja lupam: vi što više učite, života mi moga, vi sve manje imate pojma.“ Ni predočavanje dobrih strana: „Vidiš kako je ceo dan mir, uživancija…“ nije argument. Kada dakle odgovora nemam, prisetim se detinje metode i pritantalim: a što da ne budu u bari? a što? a što, aštoašto? „Pogoreće na ovom suncu!“ „Ma nema šanse, i ako pobacaju šešire, blato je odlična zaštita.“ Samo me pogleda. „Ajd sad stvarno a što, a što, a štoaštoašto?“ Okreni-obrni, glavni razlog ispada „da neko ne naiđe“.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img