Dr Karp upozorava: Ovo može biti uzrok autizma

Ugledni pedijatar dr Harvi Karp, poznat po svojoj knjizi „Najsrećnija beba u kraju“ nedavno je na okruglom stolu posvećenom zagađivačima u hrani i životnoj sredini govorio o mogućoj uzročno-posledičnoj vezi između hemikalija i omasovljenosti autizma kod dece.

“Pošto se ispostavilo da vakcinacija dece nema veze sa autizmom, postavlja se pitanje šta ima? U opticaju su dva objašnjenja – prvo, da se dijagnoza postavlja i kod dece kod koje ranije ne bi bila postavljena. Ipak, to može da objasni možda polovinu slučajeva, dok se za drugu polovinu moramo zapitatati – zašto?” kazao je dr Karp.

Jedna teorija je da određene hemikalije remete endokrini sistem, a one se nalaze u plastici. “Ako ste čuli za BPA (bisfenol A) – to je hemikalija koja remeti endokrini sistem. Stvorena je kao estrogen, pa je otkriveno da može da se ubacuje u plastiku. Svako od nas ima BPA u telu, kao i ftalate, čestice iz pastike koje danas imate u svakom automobilu. Još desetine drugih hemikalija utiče na našu hormonsku ravnotežu jer im nalikuje. A hormoni govore telu: “Čini to, ne čini to”, pa kada ove hormonski aktivne supstance stignu do mozga bebe, one mogu čak i pre rođenja da poremete njegov razvoj,” upozorava on.

Kada je 2009. godine utvrđeno da BPA iz flašica za bebe “curi” u mleko, ova hemikalija je izbačena iz njihovog sastava, ali se i dalje nalazi u konzervama i drugoj prehrambenoj ambalaži. Što je još gore, zamena za BPA izgleda da je jednako opasna. U pitanju je bisfenol S (BPS), za koji je skorašnja studija pokazala da izaziva neurološke poremećaje kod fetusa, ukoliko stigne do materice, a da je naročito pogubna za ravnotežu muških hormona, upozorava dr Karp.

Šta roditelji mogu da učine?

  • Izbegavajte plastične posude označene sa #7 – to znači da sadrže BPS.
  • Jedite što više svežeg voća i povrća, pošto se konzerve hrane iznutra oblažu sa ove dve hemikalije.
  • Koristite silikonske posude, pošto nemaju ni BPA ni BPS.
  • Što manje dodirujte fiskalne račune i nikako ih ne dajte deci da se igraju sa njima, pošto je termalni papir obložen bisfenolom.
spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Da li će onaj ko nasrne na prosvetare ići u zatvor

Najavljene izmene Krivičnog zakonika podelile stručnu javnost na one koji smatraju da će prosvetni radnici biti zaštićeniji i druge koji su mišljenja da je reč o krivičnopravnom populizmu

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img