Dr Ranko Rajović: Decu tokom raspusta ne opteretiti, ali ni pustiti ih da rade šta hoće

"Deca ne mogu da uče duže od 10-15 minuta. To je nova vrsta kognitivnog poremećaja, ali nije samo to problem. Mi moramo deci da usporimo mozak", rekao je Rajović

Tokom raspusta dete ne treba da uči i da se opterećuje, ali ne treba ni da mu tek tako damo šta radi šta hoće, kazao je u Bojama jutra dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka.

„Važno je da se dete igra, da trči, skače, igra sa drugom decom. Roditelji treba da iskoriste raspust kako bi pomogli deci sa problemom koncentracije“, rekao je Rajović.

On navodi da je Evropi i u regionu ovaj problem, koji se naziva hiperpažnja, sve učestaliji.

„Deca ne mogu da uče duže od 10-15 minuta. To je nova vrsta kognitivnog poremećaja, ali nije samo to problem. Mi moramo deci da usporimo mozak“, rekao je Rajović i objasnio:

„Dete koje igra igrice, gleda tv i videe, prima stotine hiljada informacija. Mozak to obrađuje ali nema vremena za dubinu obrade, to radi površno. Zato deca ne mogu da uče pola sata. Onda je pitanje kako će oni da uče i zato imamo problem u školama da je svaka generacija sve slabija“, smatra Rajović.

Izvor: Vijesti.me

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Da li će onaj ko nasrne na prosvetare ići u zatvor

Najavljene izmene Krivičnog zakonika podelile stručnu javnost na one koji smatraju da će prosvetni radnici biti zaštićeniji i druge koji su mišljenja da je reč o krivičnopravnom populizmu

Od Biblije preko nauke zdrava porodica i partnerski odnosi su prioritet

O tome da je finansijska nesamostalnost odrasle žene teška i ponižavajuća, o umisljenosti da samo majka u sebi ima ljubav i da detetu samo majka treba... su takođe vrlo opterećujuće za mlade mame.

“Mučimo generacije dece da bismo svi zadržali svoja radna mesta”

Naša deca koja odu u inostranstvo procvetaju u drugim sistemima gde se uči samo ono što je važno, a ne sve što postoji u toj struci

Da li nastavnici i dalje vole svoj posao

"Ovaj posao ne treba da radi, niti može da ga radi, niko ko ga ne voli. To mogu da vam kažem pouzdano, jer krajem godine idem u penziju, i nikada, nijednom mi se nije desilo da poželim da odem."

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img