Fotografija koja pokazuje super-moći majčinog mleka

Društvenim mrežama raširila se fotografija petrijevih šolja u kojima se vidi kako kapljice majčinog mleka rasteruju armije bakterija.

Fotografiju je objavila studentkinja biologije iz Engeske, a na njoj se vidi devet petijevih šolja sasvim kolonizovanih bakterijom M. Luteus, osim u samom centru svake, gde su kapljice majčinog mleka stvorile „odbrambeni zid“.

Viki Grin, kako se studentkinja zove, kaže da je dobre rezultate dobila i kada su u petrijevim šoljama bile Ešerihija Koli i MRSA (Zlatna stafilokoka otporna na Meticilin).

Oko 80% ćelija u majčinom mleku su makrofage, ćelije koje ubijaju bakterije, gljivice i viruse. Dojene bebe su zbog toga u znatnoj meri zaštićene od brojnih bolesti, uključujući upalu pluća, botulizam, bronhitis, stafilokokne infekcije, grip, upale uva i rubeole. Štaviše, majke prema potrebi proizvode antitela za bolesti sa kojima dođu u dodir i kojima su izložene i njihove bebe.

Uzorci mleka sa fotografije dolaze od majki petnaestomesečnog i trogodišnjeg deteta, što pokazuje da majčino mleko nastavlja da štiti dete i kada ono više nije beba. A budući da se imuni sistem sasvim razvija tek oko šeste godine, poželjno je da dete što duže bude dojeno i zaštićeno blagodetima majčinog mleka.

Izvor: Return to now

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Dario Rosi: Šta li ti neki misle o meni ako stvarno sve prisluškuju?

Volim da verujem kako nikada nisam bio prisluškivan ili ozvučen. Dobro, osim ono jednom 1979/80. uz još desetak maloletnika i to u sred jedne obrazovne ustanove

Letovanje za odlikaše – 131 učenik iz Pećinaca na odmoru u Herceg Novom

Opština Pećinci je najboljim učenicima i učenicima sportistima sa teritorije ove opštine obezbedila besplatno letovanje u Herceg Novom, a ove godine je nagrađen 131 učenik

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img