Gas za smejanje na porođaju umesto epidurala?

Nitratni oksid (ili azot-oksid), poznat kao gas za smejanje, najčešće se koristi kao anestetik kod stomatologa. Prema pisanju stranih medija, sve se češće koristi i tokom porođaja.

Maska sa gasom za smejanje se mora držati oko 30 sekundi pre kontrakcija, a za manje od minut ovaj gas umanjuje anksioznost i bolove.

U Australiji, na Novom Zelandu i u Kanadi, azot-oksid ili gas za smeh se koristi u oko 80 odsto porođaja, a sve češće se koristi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sa gasom za smejanje prirodniji je porođaj nego sa epiduralom

Nitratni oksid je gas slatkastog ukusa, bez boje i mirisa. Ako se udiše kratko, izaziva dobro raspoloženje i izaziva smeh, pa se naziva „gas za smejanje“.

Gas za smejanje na porođaju se koristi u Australiji, na Novom Zelandu, u Kanadi, a sve češće se koristi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranije se ovaj gas češće koristio, ali su ga kasnije zamenili napredniji anestetici, narkotici, epiduralna anestezija, koja je sve češća pomoć pri porođaju.

Ovakva prevencija bola se naširoko koristila u bolnicama tokom 19. i sredinom 20. veka. Sada gas za smeh ponovo sve više koriste majke koje žele da imaju prirodan porođaj, bez epiduralne anestezije, rekao je dr. Vilijam Kaman, direktor Bostonskog porodilišta.

Gas za smejanje na porođaju: Prednosti i mane gasa 

Gas za smejanje deluje odmah, a koristi se uz pomoć maske. Maska sa gasom se mora držati oko 30 sekundi pre kontrakcija, a za manje od minut ovaj gas umanjuje anksioznost i bolove. Njegov efekat prestaje samo nekoliko minuta nakon poslednjeg udaha. Prednost je u tome što žena tokom kontrakcija sama odlučuje kada će i ga koliko uzimati, a kada će prestati da ga koristi.

Jedini nedostatak ovog pomoćnog sredstva je što je manje efikasan od epiduralne anestezije. Ipak, sve više žena se odlučuje za ovu manje invazivnu metodu, koja mozgu pomaže da se nosi sa nepodnošljivim bolom.

Međutim, iako se nitratni oksid smatra bezbednim, sudeći prema rezultatima istraživanja iz 2012. godine objavljenim u žurnalu Obstetrics & Gynecology, stručnjaci nisu sigurni da li korišćenje gasa za smejanje može da na bilo koji način utiče na fetus.

Izvor: Ringeraja

Epiduralna anestezija tokom porođaja: da li je ovo dobra odluka?

Epiduralna anestezija tokom porođaja: da li je ovo dobra odluka?

Epidurali se generalno smatraju sigurnim, ali odluka o njihovom donošenju je lična.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img