Putujte sa Detinjarijama: Bolonja

Ovog leta sam krenula na moju italijansku avanturu. Ideja je bila da do Sicilije stignem automobilom, što je oko 2000 km pejzaža i različitih mesta u kojima sam planirala provesti po nekoliko dana uživajući u geografskim, gastronomskim, istorijskim i svim drugim lepotama koje Italja nudi.

Prva stanica Bolonja. Stanovnika ima kao Novi Sad, sa dodatnih 100.000 studenata. Ima najveću sačuvanu staru gradsku četvrt u Italiji koja je pod zaštitom Uneska.

U Bolonji je najstariji Univerzitet u Evropi

Za Bolonju kazu da je pametna, crvena i debela, (pa meni je ime Bolonja) jer ima najstariji univerzitet u Evropi, jezgro grada je veliko i građeno od crvene opeke, a debela, pogađate, jer je hrana odlicna.

Bolonja je kolevka sosa bolonjeze, koga ovde služe isključivo sa taljatelama i jednostavno je perfektnog ukusa. Grad je prepoznatljiv po lukovima – tzv. portiko, tako da se 38 km moze proci ispod svodova a da se ne pokisne.

Neptunova fontana, Bolonja

Glavni trg Piazza Maggiore, ili samo Piazza, koji na centralnom delu krasi Neptunova fontana, je mesto na kome možete videti mnoštvo turista i sve ono što grad nudi da bi im bilo zanimljivo, od uličnih svirača do restorana i prodavnica.

Posebno se ističu karabinjeri koji izgledaju kao da su pobegli iz spota Džordž Majkla i tačno poželite bar da vas legitimišu. Bolonja je prepoznatljiva i po tornjevima jer su nekada građeni ne bi li porodice preko njih pokazale svoj uticaj i bogatstvo.

Assineli i Garisenda su najpopularniji i nezaobilazan su deo fotografija na kojima se turisti smeškaju. Cene su pristojne, narocito ako ih poredim sa Amalfi obalom.

Prepoznatljivi tornjevi na zgradama, Bolonja

Bolonja, iako nije severna Italija, puno više podseća na nju, jer sa južnom, verovatno, nema puno mesta na svetu koji imaju veze. O tome ću u narednom obraćanju. Ukratko, izuzetno prijatan dan u Bolonji, Italijani nasmejani, ljubazni, komunikativni, dele komplimente bez ikakvog povoda, sto je deo tog italijanskog šarma. Puno mladih ljudi, razlicitih, šarenih i nasmejanih, da sam student rado bih tamo brusila svoju pamet i obrazovanje.

Bolonja je pun pogodak.

Autor: Snežana Vujanović

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img