Humorom do uspešnijeg učenja

Oslanjajući se na saznanje da nasmejati stariju decu može povećati mnoge aspekte spoznaje, francuski naučnici osmislili su eksperiment kako bi videli da li humor takođe može uticati na sposobnost manje dece da uče.

Kaže se da je smeh najbolji lek. A ako je verovati timu francuskih naučnika, može da bude i pomagalo u učenju. Naučnici su u studiji u časopisu „Spoznaja i emocije“ otkrili da humor može pomoći maloj deci da nauče nove veštine.

Za učešće u studiji izabrana su deca starosti od 18 meseci. Svako dete je posmatralo odraslu osobu, koja koristi alat da bi dohvatila igračku van dometa njene ruke.U jednoj grupi, odrasla osoba se jednostavno igrala sa igračkom nakon što je uzela; dok je u drugoj grupi odrasla osoba odmah bacila igračku na pod, što je pola dece u toj grupi zasmejalo.

Posle obrade podataka, naučnici su utvrdili da su deca koja su se smejala šalama odraslih, bila u stanju da sama ponove radnju uspešnije od one koja se nisu smejala. Deca koja su se smejala, takođe su bila uspešnija i od dece iz kontrolne grupe „bez humora “.

Veza smeha sa učenjem

Nije sasvim jasno zašto je smeh povezan sa sposobnošću male dece da uče, ali su autori studije izneli dva moguća objašnjenja.

Prvo se odnosi na narav deteta: „Humor nije sam po sebi olakšao učenje, već činjenica da su bebe, koje su po naravi vesele, češće stupale u interakciju sa okolinom i samim tim češće pokušavale i uspele da izvrše zadatak“, objašnjavaju istraživači.

Dodaju da je „moguće da nasmejane bebe imaju naprednije socijalne veštine ili kognitivne sposobnosti, što im omogućava da lakše komuniciraju sa drugima i čini ih sklonijim da oponašaju postupke drugih“.

Drugo objašnjenje, koje su autori izneli, odnosi se na hemiju mozga. Poznato je da pozitivna osećanja, poput smeha ili dobrih odnosa sa ljudima, mogu povećati nivo dopamina u mozgu, koji zauzvrat ima pozitivan efekat na učenje. „Na taj način, ovde primećen efekat može biti opšti efekat usled pozitivnih emocija, a ne zbog humora ili smeha samog po sebi,“ primećuju naučnici.

Iako bi trebalo sprovesti detaljnija istraživanja o uticaju humora na učenje, može se preporučiti roditeljima koji se spremaju za nezabavni zadatak privikavanja deteta na nošu da bez obzira na sve ne skidaju osmeh sa lica.

Pripremila: Tamara Vešković

Izvor: RTS

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Dario Rosi: Šta li ti neki misle o meni ako stvarno sve prisluškuju?

Volim da verujem kako nikada nisam bio prisluškivan ili ozvučen. Dobro, osim ono jednom 1979/80. uz još desetak maloletnika i to u sred jedne obrazovne ustanove

Letovanje za odlikaše – 131 učenik iz Pećinaca na odmoru u Herceg Novom

Opština Pećinci je najboljim učenicima i učenicima sportistima sa teritorije ove opštine obezbedila besplatno letovanje u Herceg Novom, a ove godine je nagrađen 131 učenik

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img