Istraživanje: Kućni dezinfekti doprinose gojaznosti kod dece

Antibakterijska sredstva za čišćenje imaju mogućnost da promene mikrobiološku sredinu i povećaju rizik da deca budu gojazna.

Proizvodi za čišćenje kuće mogu da utiču na težinu dece tako što dovode do poremećaja bakterija u njihovim crevima, a mališani su izloženi najvećem riziku sa 3 godine ukoliko njihove majke čiste dom hemikalijama umesto prirodnim sredstvima za čišćenje

Ranija istraživanja su pokazala da deca koja provode više vremena u čistim domovima pre nego u vrtiću sa ostalom decom, imaju veće šanse da budu gojazna jer imaju problema sa kontrolom apetita.

Hemikalije u proizvodima za čišćenje, poznate kao obesogeni, prema rečima stručnjaka utiču na uvećanje broja masnih ćelija. Istraživači sa Univerziteta Alberta posmatrali su 757 beba uzrasta od 3 do 4 meseca kako bi odredili nivo bakterija u njihovim crevima. Ista deca su merena i kada su bila stara od 1 do 3 godine, a njihove majke su popunjavale ankete o njihovim navikama u čišćenju.

Deca čije su majke čistile kuću uz pomoć hemikalija imale su veću težinu do treće godine, na šta najveći uticaj ima bakterija Lachinospiraceae. To dovodi i do povećane koncentracije Ruminokokusa kao i niže vrednosti Hempfilusa i Klostridijuma. Ovakav odnos bakterija se najčešće viđa kod obolelih od dijabetesa i ekcema. Klostridijum ima veoma veliku ulogu u varenju i imunitetu.

Deca koja su u kontaktu sa prirodnim sredstvima za čišćenje koja su ekološkog sastava, imaju manje šanse da budu gojazna i boljeg su zdravlja. Razlog je manji kontakt sa hemikalijama koje utiču na bakterije u crevima, ali i to što njihovi roditelji imaju zdravije životne navike.

Kao zaključak, stručnjaci su istakli da antibakterijska sredstva za čišćenje imaju mogućnost da promene mikrobiološku sredinu i povećaju rizik da deca budu gojazna.

Izvor: Moj pedijatar

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img