Istraživanje: Žene koje imaju troje ili četvoro dece najsporije stare

Rađanje manje od troje ili više od četvoro dece ubrzava neke procese starenja nakon menopauze, čak i uprkos faktorima poput starosti ili stila života.

Prema studiji objavljenoj 25. novembra u časopisu „Scientific reports“, rađanje manje od troje ili više od četvoro dece ubrzava neke procese starenja nakon menopauze, čak i uprkos faktorima poput starosti ili stila života.

Međutim, ovaj obrazac je najizraženiji u krajnostima; to jest žene koje nemaju decu i žene koje su imale sedmoro dece u proseku stare brže od žena koje imaju jedno dete ili njih petoro. Naučnici sa Univerziteta Pen stejt i Nortvestern kažu da su očekivali ovakve rezultate jer je poznato da trudnoća i porođaj imaju pozitivne efekte na telo, ali nakon određenog trenutka takva iskustva mogu iscrpeti telo.

Za istraživanje su istraživači pregledali podatke prikupljene između 1999. i 2010. od 4.418 učesnika. Želeli su da vide da li su broj živorođene dece i da li je žena ušla u menopauzu povezani s raznim merama biološkog starenja, uključujući procene metaboličkog zdravlja, funkcije bubrega i jetre, anemije, određenih poremećaja i imunološke funkcije i upale.

Otkrili su da postoji krivulja u obliku slova „U“ koja pokazuje odnos između broja živorođene dece i ubrzanog biološkog starenja, ali samo na načine vidljive nakon menopauze.

Vejlon Hejstings, jedan od autora studije i postdoktorski istraživač u Pen stejtu, rekao je za „Insajder“ da postoji nekoliko potencijalnih objašnjenja zašto žene koje nisu imale decu ili su ih imale manje od troje izgledaju slično u smislu bioloških markera starenja kao i žene koje su imale puno dece.

Može biti da žene s osnovnim zdravstvenim stanjima, poput naslednih bolesti, imaju manje šanse da će imati decu, a verovatnije će doživeti ubrzano starenje. Takođe je moguće da žene s manje dece ili bez njih imaju manje socijalnih kontakata i da su pod većim stresom od žena koje imaju troje ili četvoro dece, rekao je Hejstings.

Na kraju, rekao je, moglo bi biti da su trudnoća i porođaj korisni za neke sisteme, a štetni za druge, prenosi „Insajder“.

Međutim, važno je istaći kako je ovo istraživanje samo stvorilo široku sliku, ali nije dokazalo uzročno-posledičnu vezu.

„Želeo bih da [mame] shvate da su obrasci koje pokazujemo proseci za hiljade žena, a nisu nužno reprezentativni za sve žene i verovatno će se menjati kroz vreme i prostor“, rekao je Hejstings i dodao da su rezultati samo široka slika, ali ne ukazuje na to kako će trudnoća i porođaji dugoročno uticati na telo bilo koje žene.

Izvor: Index.hr

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img