Jedna je Sneža! Trudnice je obožavaju, a imaju i zašto

Pravilna i blagovremena edukacija trudnica pomaže da one prevaziđu strah i steknu samopouzdanje, kaže babica Snežana Petrović, koja 36 godina radi ovaj posao.

„Na koja tri znaka prvorotka kreće u porodilište?“, pita babica Snežana Petrović okupljene trudnice u sali. Sve znaju odgovor kao iz topa.

Taj i još mnogo korisnih saveta i znanja buduće mame dobijaju tokom besplatnih psihofizičkih vežbi u okviru Škole roditeljstva, koje se već 21 godinu održavaju u beogradskom Domu zdravlja „Zvezdara“. Ovde trudnice na najlepši način uče prve korake roditeljstva, kako da najlakše prebrode porođaj i prve bebine dane kod kuće.

Mentalna priprema za porođaj

– Trudnice najpre pola sata rade laku gimnastiku, a onda uče o fazama porođaja, koje propratimo određenim tipom disanja. Važno je da se stvori uslovni refleks kako bi naučile da na kontrakcije i bol reaguju disanjem, jer se tako odvlači misao i kontrakcije su blaže. Pravilnim disanjem i beba ima dovoljno kiseonika – kaže babica Snežana Petrović, koja 36 godina radi ovaj posao.

Ona napominje da pravilna i blagovremena edukacija trudnica pomaže da one prevaziđu strah i steknu samopouzdanje.babica-snezana-petrovic

Škola roditeljstva

U Domu zdravlja „Zvezdara“ organizovana je besplatna Škola roditeljstva, u kojoj trudnice mogu da dobiju savete kako da neguju bebu. Između ostalog, uče kako da doje novorođenče, kupaju i prepovijaju, a za savete uvek mogu da pitaju stručno osoblje.

– Trudnice nauče na koji znak treba da krenu u bolnicu, šta da rade kada počnu kontrakcije, kako da se ponašaju u svakoj fazi porođaja i tako olakšaju akušeru i babici – kaže Snežana.

Kada ginekolog odobri trudnici da pohađa vežbe, ona u šestom mesecu dolazi jednom nedeljno, u sedmom dva puta, a od druge polovine osmog i u devetom mesecu tri puta nedeljno.

6 tipova ponašanja na porođaju

Babica Snežana bavi se i poslom koji je kod nas počeo da se razvija 2012. godine, kada je edukovana prva generacija dula.

– Dula je pratilja na porođaju, koja trudnici daje podršku, ide s njom na porođaj i ostaje s njom i nakon rođenja bebe. Bodrim trudnicu da izdrži kontrakcije, skrećem pažnju kako treba da diše, masiram je po potrebi. Važno je da žena ojača i stekne samopouzdanje, da zna da može sama da se porađa, ja je samo bodrim – kaže Snežana.

M. Bulatović /Blic Magazin | Foto: Mitar Mitrović

Izvor: Žena

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img