Kako čak i najjeftinija auto sedišta mogu spasiti živote?

Važnost uloge koju igra ova kategorija bebi opreme je često nepravedno umanjena usled neznanja i neinformisanosti, dok je ponuda na tržištu veoma šarenolika. Adekvatna edukacija je ključ bilo da se radi o jajetu za bebu ili buster sedištu za decu - njihova sigurnost je uvek na prvom mestu.

 

Auto sedišta za decu – istine i zablude o sigurnosti

Većina nas, sebe smatra opreznim roditeljima, roditeljima kojima je na prvom mestu bezbednost njihove dece i većina to zaista jeste. Međutim, ono što nam je vrlo često u mrtvom uglu prioriteta jeste auto sedište za dete, najčešće jer nemamo adekvatne informacije, a i zbog otpora pojedinih mališana prema auto sedištu.

Prilikom planiranja i pripreme za dolazak bebe, jedna od najvažnijih stavki tog procesa jeste upravo izbor auto sedišta za vašu bebu. Da li ste upoznati sa svim rizicima koje vožnja dece u autu bez dečijeg sedišta nosi? Da li znate kako da izaberete adekvatno auto sedište za uzrast deteta ili model automobila? U daljem tekstu vas očekuje temeljan vodič o auto sedištima, greške koje možemo napraviti pri izboru, kao i neke istine i zablude o njihovoj sigurnosti.

Opasnost vožnje dece izvan auto sedišta

Kada stvari postavimo jednostavno, najčešće nam se i odgovori sami iskristališu, pa zato ako uzmemo u obzir činjenicu da nam deca najčešće stradaju kao putnici i to dok ih prevoze roditelji – prema web stranici Agencije za bezbednost u saobraćaju Republike Srbije, logičan nastavak bi bio da učinimo sve da ih zaštitimo u saobraćaju. Auto sedišta mogu učiniti upravo to, spasiti njihove živote prema informacijama obezbeđenim od strane Agencije.

Može i u krilu, vozićemo polako, ruke mogu sve što može i sedište (Zabluda)

Iako nam naši roditeljski instinkti najčešće govore da smo mi apsolutno najsigurnija zaštitnička sila za našu decu i iako to u mnogim situacijama jeste tačno, ovo nije slučaj kada se nalazimo u vozilu u pokretu.

Naprotiv, osnovni zakoni fizike tvrde suprotno, čak možemo naneti samo veću štetu. Naime, naša telesna težina se pri sili udara množi sa brzinom kretanja automobila. Ovo bi značilo da se pri brzini kretanja od 20 km/h, odrasla osoba teška 60 kg, pretvara u silu od 1200 kg, što nas čini ozbiljnom opasnošću po dete koje držimo u krilu. U ovoj istoj situaciji, pri vožnji od 20 km/h, novorođenče teško samo 2,7 kg, pretvara se u silu od 54 kg koja u datom momentu deluje na ruke koje ga drže, što možete izračunati pomoću specijalnog kalkulatora.

Zamislite samo da se mala beba iznenada pretvori u odraslu Nemačku dogu, u vašem naručju. Upravo to je jedan od glavnih razloga što se ne smemo oslanjati na naše ruke i samokontrolu u tim trenucima, jer je sve apsolutno izvan naše moći, što se jasno može videti na video simulaciji efekta sudara na nevezano dete.

Deca ne vole da se voze u auto sedištu. (Donekle istina i najčešće u fazama)

U skladu sa razvojnim fazama, sasvim je prikladno i očekivano da starije bebe i mališani, koji uče istražujući svoj svet i ispitujući granice, ne vole da budu sputani u auto sedištu.

Iako tantrumi mališana u situacijama fizičke sputanosti i ograničenja, mogu biti izuzetno intenzivni, nakon svega što smo prethodno spomenuli, ipak nije vredno rizikovati, pa čak i u trenucima roditeljskog očaja. Na kraju krajeva, maloj deci svakako ne prepuštamo donošenje odluka o njihovom zdravlju i bezbednosti ni u jednom drugom slučaju, pa posebno ne bi trebalo u ovom.

Uprkos tome što će vam u datom trenutku ta vožnja, tokom koje dete bojkotuje auto sedište, delovati kao večnost – najverovatnije je to samo faza i period koji morate podneti zarad većeg dobra i njihove bezbednosti. U tome je stvar sa auto sedištima, što budete uporniji u tome da su normalan deo svakodnevnog života, to su veće šanse da ih vaši mališani prihvate i toliko se naviknu na njih, da će im jednog dana biti neobično da se voze izvan njih.

U međuvremenu možete pogledati savete kako da se nosite sa tantrumima vaših mališana, bilo u auto sedištu ili izvan njega.

Novorođena beba je suviše osetljiva za auto sedište. (Zabluda)

Zapravo, baš bi novorođenčad i male bebe u najdelikatnijoj fazi života, trebalo da putuju u auto sedištima. Uz zakone fizike, kojima smo iznad objasnili opasnost vožnje izvan auto sedišta, bebe i deca do 2 godine su dodatno ugroženi u slučaju sudara: Njihove kosti lobanje nisu srasle, niti su vrat i kičma poptuno razvijeni, što ih čini ranjivijim pri povredama glave, koje su najčešća posledica kod dece u saobraćajnim nesrećama prema saznanjima Centra za istraživanje i prevenciju povreda u Dečijoj bolnici iz Filadelfije.

Deca prerastaju auto sedišta. (Istina, ali ne tako brzo kao što se misli)

Tačno je da će vaše dete prerasti auto sedište. Tačno je i da ista imaju efekat na bezbednost dece u određenim starosnim okvirima i u skladu sa telesnom težinom deteta. Ipak, sve ovo samo znači da se potrebe vašeg deteta za auto sedištem menjaju, nikako ne nestaju. Auto sedište možete spokojno eliminisati iz života vašeg deteta tek kada dostigne visinu od 152 cm, kada može bezbedno početi sa korišćenjem sigurnosnog pojasa za odrasle.

Auto sedišta slika Do tada, smernice Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije kao i stav Američke akademije pedijatara jeste da bi bebe i deca do druge godine trebalo da koriste sedišta okrenuta prema zadnjem delu automobila. Odnosno dok im glavica ne preraste i ne izviri preko vrha sedišta ili dok ne pređu 15 kg telesne težine. Nakon ovog sedišta, koje pripada grupi 0 i 0+, deca prelaze u sedišta okrenuta prema napred, odnosno sedište iz grupe 1, do četvrte godine otprilike i zatim sedišta iz grupa 2 i 3, dok ne dostignu pomenutu visinu od 152 cm, što je otprilike u uzrastu od 8 godina.

Dobra vest jeste da kupovina auto sedišta za decu ne mora biti drastičan udarac na kućni budžet, zahvaljujući ponudi auto sedišta koja je dizajnirana tako da se prilagođavaju rastu deteta i samim tim obuhvataju više od jedne grupe, a cene ovih kombinovanih sedišta kreću od 12.000 RSD i mogu daleko premašiti cifru od 60.000 RSD.

Osim toga, ne treba isključiti ni nasleđivanje auto sedišta, ali ipak je neophodno imati na umu da ona imaju rok trajanja kao i da povedete računa da sedište nije prethodno oštećeno kao i da su svi njegovi delovi ispravni, prema mišljenju sertifikovanog tehničara i instruktora za dečiju bezbednost na putu.

Najčešće greške koje roditelji prave u vezi sa dečijim sedištima

 1.       Auto sedište nije adekvatno pričvršćeno u automobilu – Ukoliko pojasevi vašeg auta nisu provučeni kroz dečije sedište u skladu sa uputstvom ili nisu dovoljno zategnuti, sedište neće moći da obavi svoju svrhu i zadrži dete na bezbednom pri sudaru. Ovu grešku ćete izbeću ako snažno povučete dečije sedište levo-desno, držeći ga za mesto gde prolazi donji deo pojasa automobila i ono se ne pomeri više od 2 cm u bilo kom smeru.
 2. Auto sedišta      Kaiševi sedišta nisu dovoljno zategnuti – Ovo je verovatno najčešća greška, zato što roditelji uvek strahuju da kaiševi sedišta ne stegnu previše njihovo dete i time ne izazovu neke povrede, ali situacija je upravo suprotna. U slučaju ovakve greške, dete prilikom sudara može vrlo lako ispasti iz sedišta. Vaše dete je dovoljno čvrsto vezano ako između dečijeg ramena i pojasa sedišta možete provući samo jedan prst. Ova greška nema veze sa cenom i kvalitetom sedišta, u pitanju je ljudski faktor. Dakle, bilo da koristite sedište od 10.000 RSD ili 70.000 RSD, o ovome morate voditi računa.
 3.       Auto sedište ne odgovara uzrastu vašeg deteta – Dešava se često da roditelji žure da prebace dete u sedište sledeće kategorije iz straha da im je sedište malo i samim tim više nije bezbedno. Međutim svako sedište manje kategorije je bezbednije i pruža veći stepen sigurnosti, od sedišta sledeće kategorije kada vam se čini da je vaše dete na granici po uzrastu.

U nastavku možete pogledati spisak podele auto sedišta po grupama, prema težini i uzrastu

Dostupne kombinacije grupa auto sedišta za decu:

 •       Grupa 0/0+ – Uzrast od novorođenčeta do d 10 kg/15 kg (0 do 15 meseci)
 •       Grupa 0+/1 – Uzrast od novorođenčeta do 18 kg (0 do otprilike 4 godine)
 •       Grupa 0+/1/2 – Uzrast od novorođenčeta do 25 kg (0 do otprilike 7 godina)
 •       Grupa 0+/1/2/3 – Uzrast od novorođenčeta do 36 kg (0 do otprilike 12 godina)
 •       Grupa 1 – Težine od 9 kg do 18 kg (9 meseci do 4 godine)
 •       Grupa 1/2/3 – Težine od 9 kg do 36 kg (9 meseci do 12 godina)
 •       Grupa 2/3 – Težine od 15 kg do 36 kg (4 godine do 12 godina)
 •       Grupa 3 – Težine od 22 kg do 36 kg (od 5 ili 6 godina i viši od 125 cm)

Kao što je prethodno spomenuto promena sedišta za bebe i mlađu decu na sledeću uzrasnu grupu pre nego što dostignu maksimalnu težinu ili visinu za svoje sedište, može dovesti do ozbiljnijih povreda u slučaju sudara.

Osim toga, važno je napomenuti i da bebe i deca mogu značajno varirati po veličini i težini u odnosu na predviđene uzrasne okvire proizvođača sedišta, pa je bolje koristiti visinu ili težinu kao vodič za odabir autosedišta u koje bi trebalo da budu smešteni, umesto uzrasta.

Povezivanje auto sedišta u vašem autu

Postoji još jedan kriterijum pri izboru sedišta za vašu decu, a to je način pričvršćivanja u vašem automobilu. Pored standardnog načina pričvršćivanja sedišta pojasom iz vašeg automobila, prema proizvođačkom uputstvu, postoji i pričvršćivanje ISOFIX sistemom. Prema mišljenju Agencije za bezbednost u saobraćaju, ISOFIX sistem predstavlja jednostavnije rešenje i smanjuje mogućnost greške i neipravnog vezivanja deteta. Ukoliko se odlučite za ISOFIX sistem neophodno je da pre svega utvrdite, da li vaše vozilo poseduje ovu mogućnost.

Šta smo naučili na temu bezbednosti dece u automobile i koji su sledeći koraci?

Iz svih prikupljenih informacija jasno je da pravilan izbor i upotreba auto sedišta za decu, u skladu sa relevantnim propisima, igraju vitalnu ulogu u smanjenju rizika od povreda ili kobnih posledica pri sudaru. Sve dodatne i detaljnije informacije na temu bezbednosti i auto sedišta možete dobiti putem brošure Agencije za bezbednost saobraćaja.

Svim roditeljima je bezbednost i zdravlje njihovih mališana na prvom mestu, a najveći neprijatelj dobre namere i roditeljske ljubavi je najčešće neznanje. Nadamo se da smo vam ovim putem obezbedili mnogo korisnih informacija i samim tim olakšali izbor i uneli spokoj pri putovanju sa vašim mališanima.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img