Kako delfini vaspitavaju decu i šta možete od njih da naučite?

„Roditelji ne bi trebalo prema svojoj deci da se ponašaju kao tigrovi, ali ni kao meduze. Trebalo bi da ih vaspitavaju kao delfini“, kaže psihijatar, dr Šimi Kang. Evo šta to znači.     Ovo zaista zvuči neobično i verovatno razmišljate „zašto bi iko poredio roditelje sa životinjama“, ali ne zaboravite – i oni imaju […]

„Roditelji ne bi trebalo prema svojoj deci da se ponašaju kao tigrovi, ali ni kao meduze. Trebalo bi da ih vaspitavaju kao delfini“, kaže psihijatar, dr Šimi Kang. Evo šta to znači.

 

 

Ovo zaista zvuči neobično i verovatno razmišljate „zašto bi iko poredio roditelje sa životinjama“, ali ne zaboravite – i oni imaju svoje mladunce.

Dr Šimi Kang, koja je i sama majka troje dece, veruje da roditelji koji se ponašaju kao tigrovi na taj način povećavaju rizik da deca postanu anksiozna ili depresivna, nisu u stanju da donose bilo kakve odluke, niti da u nekom trenutku postanu nezavisna.

„Roditelji-tigrovi“ vaspitavaju mališane tako što se na sve moguće načine mešaju u njihov život, uveravajući ih da uvek i u svemu moraju da budu najbolji. Kao posledica roditeljskog upravljanja detetovim životom, mališan nema nikakvu samokontrolu, niti ume da sebe motiviše kada je to potrebno, jer je naviklo da ga roditelji uvek kontrolišu.

Druga krajnost su roditelji koje dr Kang naziva popustljivim meduzama. To su oni roditelji koji svojim mališanima dozvoljavaju apsolutno sve i ne postavljaju im baš nikakve granice. Deca koja su vaspitana na ovaj način najčešće nemaju dovoljno samokontrole, kao ni socijalne veštine. Oni takođe nisu u stanju da samostalno donose odluke, često se izlažu rizicima i skloniji su devijantnom ponašanju.

Najbolje je prema deci se ponašati kao delfin, tvrdi dr Šimi Kang – ovi roditelji imaju određena pravila i očekivanja, ali cene kreativnost i podržavaju nezavisnost svog deteta.

Ova doktorka koje nedavno objavila knjigu „Put delfina“, kaže da se ovakav način vaspitanja sastoji iz dva osnovna principa.

„Prvi je uravnotežen, autoritativni odnos roditelj-dete. Drugi podrazumeva izbalansiran način života, uključujući i ono što mnogim mališanima danas nedostaje – igranje i istraživanje, osećaj zajedništva i korisnosti, kao i redovan san, fizička aktivnost i odmor„, objašnjava dr Kang.

Roditelji bi trebalo da prestanu da prave raspored svojoj deci, da ih previše štite i podstiču ih na neprestano takmičenje sa vršnjacima. Umesto toga, trebalo bi da im daju vremena i prostora da se „uključi“ njihova unutrašnja motivacija, savetuje psihijatar Kang.

Izvor: Mondo

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img