Kavasaki sindrom kod dece pojavio se i u Srbiji posle korone — ključ je otkriti ga na vreme

Najverovatnije je korona virus kod dece kod koje je zabeležen kavasaki pokrenuo ovakvu reakciju.

Kavasaki sindrom koji se pojavio u evropskim zemljama i SAD kod dece koja su preležala korona virus zabeležen je i u Srbiji, ali on ne bi trebalo da zabrinjava roditelje, jer je ova izuzetno retka bolest lečiva ukoliko se ustanovi na vreme, piše Sputnjik.

Inflamatorni sindrom koji karakterišu visoka temperatura, osip na koži, konjuktivitis i otok limfnih žlezda, poznatiji kao kavasaki sindrom, od ranije je poznat u medicini i dečjim bolnicama u Srbiji. Njega izaziva virus, odnosno organizam u borbi sa virusom počne da napada sopstvene krvne sudove. Najverovatnije je korona virus kod dece kod koje je zabeležen kavasaki pokrenuo ovakvu reakciju.

Važno je da se kavasaki sindrom otkrije na vreme

„U svakom slučaju roditelji ne treba da brinu, jer i ako se javi ovaj poremećaj, on je lečiv ako se na vreme uoči, to je cela suština. Roditelji treba da se jave lekaru onog trenutka kada osete da dete ima temperaturu, a ne znaju zbog čega, ako se javljaju ospe i druge promene karakteristične za kavasaki“, kaže za Sputnjik Ida Jovanović, načelnica kardiologije Univerzitetske dečje klinike.
„Ako se ne leči na vreme može da bude tragična, a ako se prepozna, ali kasno, tada ostaju trajne posledice na koronarnim arterijama i rizik za ceo život od infarkta miokarda“, naglašava naša sagovornica.

Kavasaki sindrom atipičan posle korone

Prema rečima načelnika pulmologije Instituta za majku i dete Predraga Minića, pojava kavasaki sindroma je sa epidemijom koronavirusa postala atipična. Češće se javljaju pacijenti stariji od 5 godina koji imaju samo neke od simptoma.

Na Institutu za majku i dete trenutno se nalaze dva pacijenta sa kavasaki sindromom koja se uspešno leče. Prema svedočenju našeg sagovornika, oba pacijenta imala su koronavirus, odnosno kod jednog je test bio pozitivan, a kod drugog lažno negativan, jer je ustanovljeno prisustvo antitela. Oba pacijenta su starija od pet godina i imala su samo neke od simptoma.

„Kod nas je to relativno česta stvar na Institutu. Sigurno oko 10 do 15 dece tokom godine ima kavasaki bolest. A sada je manji broj te tipične dece, dece ispod pet godina, a ima ovih drugih. Tako je to i u svetu primećeno“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Lečenje kavasaki sindroma

Lečenje kavasaki sindroma vrši se terapijom imunoglobulina i kortikosteroida i obično ne traje dugo, dodaje Minić. Ukoliko se daje prava terapija u prvih nekoliko dana, oporavak se javlja nakon tri ili četiri dana. Ako postoji diletacija koronarnih arterija onda se mesecima daje aspirin.

Minić zaključuje da kod roditelja ne treba da postoji strah budući da ta bolest nije infektivna već reaktivna.

 

Izvor: Sputnjik

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img