Koji kućni poslovi su primereni vašem detetu?

Donosimo vam jednu “opštu” listu na kojoj su kućni poslovi koje su vaša deca, u određenom uzrastu, najverovatnije mogu da potpuno sama urade.

Pre nego što ijednu reč napišemo na ovu temu, želimo posebno da naglasimo: Svako dete se razvija svojim tempom, na svoj način i svako dete je drugačije. To najbolje znaju roditelji koji imaju više dece koju su na isti način vaspitavali, a oni, nekako, ispali potpuno drugačiji.

Ipak, mnogi roditelji zapravo ne umeju dobro da procene mogućnosti svoje dece. Da li zbog toga što su ti mali ljudi toliko pametni, pa umeju da nas (na svoj način) uvere da su suviše mali za određene poslove ili je to posledica podsvesne roditeljske želje da zaštite svoju decu, ili pomalo i jedno i drugo, ne znamo. Tek, mnogi se roditelji iznenade kad odjednom shvate šta sve njihova deca umeju da urade, šta su sve naučili, a da to nisu ni primetili.

Evo, na primer, moj stariji sin, koji ima 2,5 godine, veoma me je iznenadio juče. Otišla sam po njega u vrtić, malo ranije, taman kad su krenuli napolje da se igraju u snegu. Naišla sam baš u trenutku kad se obuvao, navlačio rukavice i kapu, i sve to – bez ičije pomoći! Kod kuće sam mu uvek ja pomagala, a njemu nije padalo na pamet da kaže da to ume i sam da uradi!

Zato, dragi roditelji, donosimo vam jednu “opštu” listu poslova koje su vaša deca, u određenom uzrastu, najverovatnije u stanju da potpuno sama urade. Možda će vam neke stvari delovati neverovatno, ali ako budete imali strpljenja da ih nekoliko puta pustite da se malo pomuče, makar to značilo da ćete koji minut zakasniti na zakazanu obavezu, videćete da su mnogo toga u stanju sami da završe.

U uzrastu 2 – 3 godine, deca mogu sama:

– da se obuku
– da jedu
– da pokupe igračke
– da svoje prljave stvari ostave u korpu za veš
– da pomognu u brisanju prašine
– da pomognu u ubacivanju veša u mašinu za pranje/sušenje
– da pomognu u čupanju korova u bašti
– da nahrane ljubimce

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

2 COMMENTS

  1. U potpunosti se slažem. Roditelji želeći da opterećuju decu onesposobljavaju ih za samostalan život. Tako nemaju radne navike i odgovornost. Kasnije kad za to zaista dođe vreme pada im mnogo tesko, ne prihvataju obaveze. Tako nam rastu lenje generacije. Dakle početi od malih nogu u kući.

  2. Tako malo komentara? Ljudi, trgnite se, ne sputavajte svoju decu, ne delite poslove na muske i zenske, neka rade sve, svu jedu, prljaju ves itd. Pustite decu da budu odgovorna, i vama ce biti lakse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img