Koliko su važne slikovnice za detinjstvo

Roditelji često biraju slikovnice po dužini teksta ili po sopstvenom ukusu, ne uzimajući u obzir želje dece i smatrajući da oni najbolje znaju šta će se dopasti njihovoj deci

Privilegiju da u dva navrata, prvi put u leto 2015. a drugi put početkom ove godine, boravi kao stipendista u najvećoj biblioteci posvećenoj dečjoj književnosti na svetu imala je Daniela Skoković, viša bibliotekarka i v. d. direktora Narodne biblioteke Požega.

Ukupno tri meseca imala je na raspolaganju da u miru čitaonice Međunarodne biblioteke za decu i mlade (Internationale Jugendbibliothek) u Minhenu posveti izučavanju slikovnica. Nakon prvog dvomesečnog istraživanja i otkrivanja jednog sasvim drugačijeg i novog sveta literature posvećene najmlađim čitaocima, iskristalisala se ideja da se slikovnicama posveti veća pažnja, da se ukaže na njihov značaj za odrastanje svakog deteta kao i potreba da se populariše ta vrsta dečje literature, po mnogim pokazateljima veoma specifična i sa velikim umetničkim potencijalom.

Otkrivajući jedan sasvim novi pristup u obrađivanju realnih životnih tema, brojne poznate autore i ilustratore slikovnica iz celog sveta, poželela je da svoja saznanja podeli sa širokom publikom i stručnom javnošću u našoj zemlji. Tako se i rodila ideja za održavanje festivala posvećenom slikovnicama, a koji je na sreću dobio finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Festival slikovnica „Čigra“ održan je od 6. do 8. oktobra 2016. godine u Požegi. To je bio prvi festival takve vrste u Srbiji.

Kao bibliotekarka Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Požega Daniela je imala višegodišnje iskustvo u radu sa decom, a posebnu pažnju posvećivala je upravo deci predškolskog uzrasta. Potrebu da se deca navikavaju na čitanje i da stiču predčitačke veštine od najranijeg uzrasta, ova bibliotekarka je prepoznala i osmislila brojne programe kako bi se što veći broj dece uz pomoć biblioteke upoznao sa knjigom i čitanjem već u uzrastu do tri godine. Tako su programi „Za svaku bebu knjiga“, „Putujuća biblioteka“, „Bibliobubamara“ počeli da daju rezultate povećanim brojem članova biblioteke, ali i većim interesovanjem roditelja za usluge koje biblioteka pruža. Nakon saradnje sa vrtićima i pedijatrima iz Doma zdravlja u biblioteku je dolazilo sve više roditelja sa bebama po svoj prvi poklon paket koji je obavezno sadržao prigodnu knjigu i drugi promotivni materijal. Bila je to prilika da se sa roditeljima razgovara, da im se da savet kako da podstiču i razvijaju ljubav prema knjigama. Odmah je bilo jasno da je ponuda slikovnica koja se nudi na tržištu ograničena. Pojavile su se nove taktilne slikovnice koje su zanimljive deci, ali je i evidentna potreba da se roditelji upute na one slikovnice koje imaju i kvalitetan tekst i ilustracije, a da su i tehnički opremljene u skladu sa uzrastom dece.

Baš kada je u toku bio program posvećen bebama, iz Međunarodne federacije bibliotečkih udruženja (IFLA) stizale su preporuke i smernice o potrebi da se više pažnje posvećuje uslugama za najmlađe. Daniela Skoković je bila koordinatorka njihovog programa „Svet kroz slikovnice“ i prikupila je podatke iz 27 biblioteka iz Srbije, predloge svojih kolega kojih to deset slikovnica iz Srbije zaslužuju da se nađu u katalogu sa predlozima iz još 36 zemalja sveta. Tom prilikom je shvatila da bibliotekari ponavljaju iste naslove slikovnica koje su tražene u njihovim bibliotekama, ali da su to uglavnom ilustrovane priče i pesme, što se ne može svrstati u pravu slikovnicu. Iz svakodnevnog iskustva u radu u biblioteci imala je bezbroj primera o načinu izbora slikovnica od strane roditelja. Često ih biraju po dužini teksta ili po sopstvenom ukusu, ne uzimajući u obzir želje dece smatrajući da oni najbolje znaju šta će se dopasti njihovoj deci.

Tako je jednom prilikom učestvovala i u razgovoru na roditeljskom sastanku u vrtiću kako bi preporučila slikovnice uz pomoć kojih roditelji mogu da pomognu deci da prevladaju različite strahove. Teško je bilo pronaći kvalitetne slikovnice sa prigodnom tematikom. Dešavalo se da roditelji pokazuju težnju ka prezaštićenom odnosu prema deci, pa tako ne žele da im čitaju čak ni klasične bajke smatrajući da u njima ima previše nasilja.

Jedno studijsko putovanje u Švedsku otvorilo je Danieli još šire vidike. U Stokholmu postoji Centar za istraživanje dečje književnosti gde se prati celokupna godišnja produkcija i gde se prave statistički izveštaji o temama koje su zastupljene, o jednakom pojavljivanju muških i ženskih likova i o mnogim drugim pitanjima vezanim za brigu o onome što se deci pruža kao čitateljski materijal. Na osnovu takvog detaljnog izveštaja lakše je dati smernice i preporuke šta treba poboljšati u izdavačkoj produkciji u narednoj godini.

Na tragu takvih interesovanja Daniela je dobila i stipendiju Međunarodne biblioteke za decu i mlade u Minhenu, kao prvi stipendista iz Srbije. Neverovatno bogat knjižni fond, biblioteka smeštena u dvorcu iz 15. veka, odlični uslovi rada uz kolege istraživače i ugledne univerzitetske profesore i autore stručnih tekstova iz celog sveta – bila je to odlična prilika za upoznavanje kako sa stručnom literaturom tako i sa profesionalcima iz ove oblasti.

Daniela Skoković je pre neki dan izabrana za člana Izvršnog odbora IFLA, Međunarodne federacije bibliotekačkih udruženja i institucija (www.ifla.org), kao i u delegaciju bibliotekara iz Srbije koji ovih dana treba da posete Brisel u okviru uspostavljanja saradnje u oblasti bibliotekarstva u aktivnostima pristupanja Srbije EU.

Piše: R. D.

Izvor: Danas

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img