Kompjuterska tehnologija sprečava razvoj saosećajnosti kod mladih

Današnji adolescenti provode više od punog radnog vremena izlažući svoj mozak digitalnoj tehnologiji. Pošto provode tako mnogo radnog vremena piljeći u kompjuterski ili televizijski ekran, ovi mladi ljudi ne učvršćuju normalne neurnoske puteve koji su u njihovim mozgovima potrebni da bi razvili veštine tradicionalne komunikacije licem u lice.

Empatija i mozak adolescenata

Adolescencija je kritična faza razvoja – to je vreme kada mozak napreduje od konkretnog do apstraktnog mišljenja. To je obično doba kada tinejdžeri razvijaju sposobnost da razumeju emocionalna iskustva drugih, a pritom uče i vežbaju svoje empatičke veštine. Ako provode sate zureći u komjuterski ili televizijski ekran dok možda istovremeno slušaju bučnu muziku preko slušalica, to će verovatno otežati razvoj adekvatnih neuronskih sklopova koji su potrebni za ovu fazu razvoja.

Pročitajte i: Odrastanje uz ekrane menja neuronske sklopove u mozgu

Dr Robert Megivern (McGivern) i njegovi saradnici na Državno univerzitetu u San dijegu otkrili su da se deca, kada ulaze u adolescenciju, bore sa sposobnošću da prepoznaju emocije druge osobe. Tokom istraživanja, volonterima tinejdžerima su pokazivana lica koja su izražavala različita emocionalna stanja. U poređenju sa ostalim starosnim grupama, jedanaestogodišnjacima i dvanaestogodišnjacima (doba kada se pubertet obično pojavljuje) trebalo je više vremena da identifikuju srećna, ljuta ili tužna lica, zbog skraćivanja ili orezivanja viška sinaptičkih vza koje se odvija u pubertetu. Međutim, kad se proces orezivanja završi i tinejdžer sazri i zađe u zrelo doba, porepoznavanje izraza postaje brže i efikasnije.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img