Majčinstvo u 20/30/40-im: Sanja Tatomir

Sanja Tatomir je poziciju direktora filijale jedne banke i život pun putovanja i avantura - zamenila pozicijom mame četvoro dece. Za Detinjarije, ona govori o svom roditeljskom iskustvu.

Brending-rubrike-majcinstvo, MAM

O meni

Zovem se Mama. Živim svoj san – život jednoličan, nemiran, sjajan. Godine svog detinjstva, devojaštva i mladosti sada doživljavam kao dogodovštine kakvog književnog lika, kao neki drugi, tuđi život. Ronjenje, pecanje, slaganje slagalica, vožnja bicikle 60-ak km, putovanja svuda, zaista je svašta tu stalo.
Ali kako deca rastu, tako se u život vraća sve ono što ga je činilo pre njihovog rođenja… samo još lepše jer je u većem i posebnom društvu.

sanja tatomir

Ja mama u 20/30/40-im – kako sam se snašla u novoj ulozi?

Pre prvog porođaja radila sam na poziciji direktora filijale jedne banke. Suprug i ja smo gradili kuću po svojoj meri. Putovali smo puno i ostvarivali želje i snove svoje mladosti. Imala sam dosta planova i ambicija… a onda sam postala Mama. Majčinstvo je za svaku ženu preobražaj fizički, psihički i duhovni. Kako raste dete, tako se i uloga majke preobražava, „raste“ i sazreva.
Toliko sam bila opčinjena tom prvom, „bebećom“ fazom majčinstva da sam poželela da se to ponovi još jednom…i još jednom… i još jednom…
Više nisam zaposlena u banci, svoju kuću smo ustupili nekome kome je bila potrebnija, sada živimo kao podstanari i više ne putujemo tako često. Rodila sam četvoro dece, svakoga jutra tren pre nego se probudim unapred se radujem jer ću ponovo ugledati njih petoro, živim život sa šest lica ljubavi…nije mi lako da vam ispričam neizrecivo…

sanja tatomir

Po mom iskustvu, koje su prednosi i mane majčinstva u 20/30/40?

Prednosti majčinstva u 30im je zrelost, sposobnost da se uživa u svakom novom danu bez razmišljanja o „propuštenom“. Nedostaje malko više energije da se iz noći u noć ne spava, ali zapravo ništa stvarno ne nedostaje.

Da li pamtim neke duhovite situacije u kojima sam se našla kao novopečena mama?

Duhovite situacije u kojima se nalazi novopečena mama su stalne.
Nakon prvog porođaja, tata je došao u porodilište da mene i bebu povede kući. Pripremili smo se za polazak, uzela sam u ruke torbu sa svojim stvarima i nosiljku a medicinska sestra je bebu pružila tati u ruke. Iznenađen i zbunjen, umesto pozdrava rekao joj je:
– Pa šta ćemo mi sada da radimo sa njim ?!?
Od tog dana pa do danas, česte su, skoro svakodnevne situacije kada ne znamo šta ćemo da radimo sa njima. Onda se smejemo…

sanja tatomir

Iz sadašnje pozicije, šta bih savetovala mladim ženama – kada je pravo vreme za decu?

Kada je pravo vreme za decu? Svi znamo za slučajeve da su žene rađale pre svoje 20., neke su opet postajale majke u 50-im,a katkad pročitamo vest da je žena u 60-im postala mama… pravila nema, svako vreme ima svoje prednosti i mane. Doktori će reći da su dvadesete najbolje za rađanje, tada smo fizički najspremniji. Tridesete donose psihičku i duhovnu zrelost (ovo je moj slučaj: prvi porođaj u trideset prvoj a četvrti u trideset petoj). Vreme u kom živimo nameće ženama takav tempo da sve više žena postaju mame u četrdesetim… a i tate u tome imaju svoju ulogu, zar ne? Kada budući roditelji u svojoj ljubavi dovoljno „porastu“ i sazru – vreme je!

sanja tatomir

Roditeljstvo iz mo ugla – čemu me je iskustvo naučilo i šta smatram najvažnijim u odnosu roditelja i deteta?

Ono što je najvažnije u odnosu roditelj-dete jeste odnos roditelj-roditelj. Deca imaju bezbroj potreba, prohteva, zahteva ali da bi proveli srećno detinjstvo i da bi izrasli u srećne ljude jedno je najvažnije, jedno je sve: Da tata najviše na svetu voli mamu i obratno!

Malo ljudi zna,  još manje razume, a na žalost, retki su oni koji žive ovakav život. Današnji brakovi su uglavnom tzv. „roditeljski“. U centru porodice, u centru života, u centru univerzuma je – dete. Naizgled lepo i ispravno, zapravo pogrešno. Naravno, za dete je jako važno da bude voljeno od mame i od tate ali najvažnije je da raste uz roditelje koji jedno drugo najviše vole, da su mama i tata jedno…

sanja tatomir

Ovo me niste pitali

Tokom svoje treće trudnoće sam imala priliku da podržim dojenje i učestvujem u akciji postavljanja MAM klupa za dojenje, i tada sam napisala stihove, poruku ljubavi:

„Dva srca kucaju isto
Dve duše dišu kao jedna
Osećanje sreće je potpuno i čisto
Ljubav je svega vredna“

Veoma mi je drago kada u Tašmajdanskom parku, na Adi, Zemunskom keju ili na Zlatiboru ugledam svoje stihove na klupama. Cela akcija je sjajna i biti deo tog tima je zaista bilo divno iskustvo.
Setim se iako je prošlo par godina od tada koliko i dan danas sa tim stihovima živim i nasmejem se srećna što je tako.

MAM klupa Zemun

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img