Male tajne uspešnog prilagođavanja na vrtić

Polazak u vrtić treba da bude normalan deo života. Ukoliko roditelji pokažu svoju zrelost, velika je verovatnoća da će prilagođavanje proći glatko.

ŠTA I KAKO RADITI

Kada dođe taj dan, sigurno će neka deca biti uzbuđena, dok će drugima biti potrebna podrška i ohrabrivanje. U svakom slučaju, važno je da prethodno odvojite dovoljno vremena, kako biste se i vi i dete pripremili za taj period.

Ovo su male tajne uspešnog prilagođavanja:

1.       Polazak u vrtić za dete predstavlja otkrivanje jednog novog sveta. Objasnite mu jednostavnim rečima šta je vrtić, zašto će ići tamo i šta će novo otkriti (vaspitače, drugare, razne aktivnosti, igre…). Obavezno mu recite ko će doći po njega i u koliko sati.

2.       Vrtić, pa to je sjajno! Ukoliko dete negoduje ili je neraspoloženo prilikom odlaska u vrtić, ohrabrite ga. Recite mu da ste oduševljeni što tamo može da se zabavlja i da se igra do mile volje. Ako majka ima pozitivan stav prema vrtiću, prilagođavanje će biti jednostavnije.

3.       Upoznajte dete sa okruženjem: prošetajte se sa njim nekoliko dana pre polaska. Tada mu možete pokazati gde će ostavljati jaknicu, cipele, gde će se igrati, jesti, spavati, ko će ga čuvati. Ukoliko dete prilikom prvog dana boravka kroči u poznat prostor, osećaće se manje izgubljeno i biće mu prijatnije.

4.       „Kao veliki“ – razvijajte njegovu samostalnost i odgovornost za svoje stvari. Naučite ga da se sam oblači, da povede računa gde ostavlja svoje stvari, da igračke treba da vrati na mesto i sl. Na ovaj način mu razvijate sigurnost, ali i sprečavate ga da izgubi svoju cuclu ili igračku.

5.       Budite mu dostupni: ukoliko ste u mogućnosti, provedite čitavo popodne sa detetom nakon njegovog prepodnevnog boravka u vrtiću. Kraći boravci u vrtiću pomoći će detetu da se lakše privikne na novu sredinu. Takođe, poželjno je da dete odlazi redovno u vrtić, kako bi se izbegla konfuzija, i kako bi se ono što lakše naviklo da provodi deo dana bez mame i tate.

6.       Ne produžavajte rastanke. Najbolje je otpratiti ga do njegove grupe, predati ga vaspitaču, poljubiti ga i podsetiti ga ko će doći po njega i u koliko sati. Zatim, koliko god da vam je teško – čak iako plače – brzo napustite vrtić, kako bi se izbeglo dugo opraštanje. U društvu svojih drugara će brže prestati da plače, a postoji i mogućnost da se odmah nakon vašeg izlaska zaigra i zaboravi da je bio tužan.

7.       Suzdržite se od plakanja. Koliko god da je teško rastati se od svog deteta, suzdržite se. Ovaj dan za njega treba da bude početak novog iskustva. Ako oseti da ste na ivici suza, to će ga samo učiniti nesigurnim. Pobrinite se za njega, kao i za sebe, i psihički se spremite za ovo razdvajanje, koje je na kraju krajeva samo kratkotrajno.
Polazak u vrtić je važan korak, jer tada dete postaje samostalnije. U ovom novom svetu dete unapređuje znanja i sposobnosti, i u kontaktu sa drugom decom razvija svoju ličnost i socijalnu veštinu. Zato je važno da ovo iskustvo prođe dobro, kako bi se što bolje uklopilo sa drugom decom. Najbolji način da se ovo postigne je, svakako, smiren razgovor i entuzijazam. Svojim primerom i optimizmom pomozite detetu da nauči kako da se snalazi i bez vas, i da izraste u samostalnu, jaku i predivnu osobu.

Tekst objavljen u magazinu „Roditelj & dete“

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img