Miša Đurković: Ne možete novčano kažnjavati roditelje ako im ne dozvoljavate da vaspitavaju decu

"Kao i ideja sa uniformama i sa oduzimajem mobilnih telefona pre časa, i ova mera ima svoju logiku. Roditelja treba i na ovaj način primorati da se više bavi detetom i njegovim vaspitanjem, da snosi odgovornost za njegove postupke. No, problem je u tome što je čitav ostali sistem izgrađen na potpuno suprotnim osnovama, na ultraliberalnom modelu koji roditelju sistematski podriva pravo na vaspitavanje ovog deteta"

Nemoguće je praviti državu koja je u isto vreme i liberalna i konzervativna i u kojoj različita ministarstva guraju suprotstavljena rešenja, tvrdi Miša Đurković, naučni savetnik Instituta za evropske studije, u autorskom tekstu u „Politici“, govoreći o najavama izmena krovnog zakona o obrazovanju. Đurković se osvrnuo na želju države da u novom zakonu ima rešenje koje predviđa novčane kazne za roditelje, ukoliko njihova deca čine određene prekršaje u školi, objasnivši da se ono potire sa tim kako svi ostali propisi sagledavaju porodične odnose i u ulogu u društvu i u vaspitavanju deteta. On smatra da bi, donošenje takve pojedinačne mere, bilo još jedan udar na roditeljstvo i „dodatno obeshrabrivanje ljudi da rađaju i podižu decu“.

Najavljeno kažnjavanje roditelja podrazumeva da bi snosili odgovornost ukoliko bi njihova deca zlupotrebljavala duvan, alkohol i narkotike, unosili oružje u školu ili uništavali njenu imovinu, maltretirali drugu decu mobilnim telefonom, itd, ali i da bi se zavela disciplina kroz uvođenje školske uniforme, oduzimanja mobilnih telefon pre časa, uvođenja drugog jezika već od prvog razreda, uvođenja fizičkog vaspitanja svakog dana, pa i dualnog vaspitanja u naš sistem školstva.

„Ministru se ne može osporiti postojanje svesti da je naše obrazovanje u nizu segmenata u veoma lošem stanju, takođe, ni energija da neke stvari pokuša da menja. No, to ne znači da stvari treba lomiti preko kolena i posebno da treba donositi rešenja koja bez izmene šireg okvira mogu samo da naprave dodatne probleme“, piše Đurković i dodaje da je to povratak na „jedan konzervativniji način sagledavanja porodičnih odnosa i uloge porodice u društvu i u vaspitavanju deteta“. „Kao i ideja sa uniformama i sa oduzimajem mobilnih telefona pre časa, i ova mera ima svoju logiku. Roditelja treba i na ovaj način primorati da se više bavi detetom i njegovim vaspitanjem, da snosi odgovornost za njegove postupke. No, problem je u tome što je čitav ostali sistem izgrađen na potpuno suprotnim osnovama, na ultraliberalnom modelu koji roditelju sistematski podriva pravo na vaspitavanje ovog deteta.“

Đurković kaže da bi u tom slučaju trebalo promeniti Porodični zakon iz 2005, da se potpuno zaustavi i odbaci porodični deo nacrta Građanskog zakonika, da se ukine Zakon o nasilju u porodici, da se „batale sulude ideje o ombudsmanu za dečija prva“ i da se izmeni niz drugih zakona koja deci i državi daju „silna prava na račun obespravljenih roditelja“. To znači, kaže, da ta mera znači „reformisati ceo pravni i društveni sistem u pravcu vraćanja roditelju prava da vaspitava svoju decu bez mešanja države“.

„U krajnjem slučaju, ovo se svodi na pitanje za vrh vlasti kakvu državu hoće. Ne možete da pravite državu koja je u isto vreme i liberalna i konzervativna i u kojoj različita ministarstva guraju suprotstavljena rešenja.“

Izvor: Nedeljnik

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img