Muzej detinjstva u galeriji Remont

Od 21. do 29. januara u galeriji "Remont" u Beogradu će biće izložen deo kolekcije Muzeja detinjstva.

Muzej detinjstva se sistematizovano stvara već jednu deceniju. Projekat Vladimira Perića, kome se potom pridružila i Milica Stojanov, od 2006. se razvija kao pasionirana kolekcionarska i umetnička praksa usmerena na predmete detinjstva, a kao „imaginarni muzej bez zidova“ 2016. ušao je u svoju desetogodišnjicu. Iako zamišljen kao još jedan desetogodišnji projekat nakon Perićeve prethodne dve desetogodišnje stvaralačke faze (Talent, Talent Factory), Muzej detinjstva bi i nakon predviđenog kraja, mogao biti nastavljen kao osoben koncept autorskog muzeja, unutar koga detinjstvo predstavlja kaleidoskopnu mapu tema i materijala i neiscrpan rudnik za istraživanje i stvaralaštvo.

Sakupljeni predmeti Muzeja detinjstva za nas su relevantni kao umetnički materijal koji nosi adekvatna estetska svojstva, ali i kao materijal koji je kroz svoj put od proizvodnje do odbačenosti, sažeo u sebi otvorenu slagalicu činjenica i bajki, na čijem prisustvu i odsustvu počiva pisanje i prepravljanje istorije. Ta slagalica je svakako zaturena u onoj pregradi pojedinca/društva iz koje se svesno ili ne, gradi i preispituje vlastiti identitet.

Biti u Muzeju detinjstva, i biti okružen stotinama iskorišćenih omota od čokolada, kantica od marmelada, sapuna i krema, knjiga, dečjih alata, albuma, sličica, hiljadama tuđih igračaka, fotografija i razglednica iz raznih epoha, podrazumeva istovremeno uzbuđenje, osećanje prenatrpanosti, frustracije, ali pre svega radosti što smo u prilici da sve te skrajnute priče otkrijemo, sačuvamo i u njima pronađemo delić vlastitih uspomena i emocija.

Obimnost kolekcije Muzeja detinjstva, njen stalan rast i usložnjavanje, primorali su nas na uvođenje sistematizacije, nalik podelama kakve se mogu naći u muzejskim institucionalnim zbirkama. Iako sa ambicijom da kroz kolekciju pružimo holistički pregled detinjstva – što je istinski istraživački poduhvat koji obuhvata analize detinjstva sa pozicija antroplogije, sociologije, etnografije, istorije, najpre nam je bilo važno da otvorimo police i fioke koje će ujediniti predmete iz različitih istorija, međusobno povezanih originalnim kontekstom ili našom interpretacijom, i da potom takav aranžman koristimo kao podsetnik prilikom potrage za predmetima, kao i prilikom razmišljanja o njihovoj sadašnjoj upotrebi.

Izložba“Muzej detinjstva“ biće otvorena Galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7).

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img