Naučite jezik svog psa: priručnik za vaspitavanje pasa namenjen celoj porodici

U izdanju Kreativog centra objavljen je koristan priručnik za vaspitavanje pasa namenjen celoj porodici – Naučite jezik svog psa.

Na koji način možete uticati na ponašanje psa? O čemu deca treba da vode računa pri susretu sa psom? U kom trenutku treba reagovati na nepoželjno ponašanje psa? Kakve signale šalje vaš pas, a kakve onaj s kojim se srećete?

U izdanju Kreativog centra objavljen je koristan priručnik za vaspitavanje pasa namenjen celoj porodici – Naučite jezik svog psa. Ova knjiga će pomoći vlasnicima pasa u tome da svakodnevna šetnja postane zadovoljstvo i za njih i za njihovog psa.

Kućni ljubimci pružaju vlasnicima bezuslovnu ljubav, a prema mnogim istraživanjima, pomažu i deci i odraslima da se oslobode stresa, pozitivno utiču na podizanje imunog sistema, odličan su podstrek za povećanje fizičke aktivnosti, a često nam mogu pomoći i da steknemo nove prijatelje. Kroz igru s kućnim ljubimcima kod dece se razvijaju mašta i radoznalost, a vodeći računa o svom ljubimcu, deca uče da budu odgovorna i saosećajna prema drugim živim bićima.

Kućni ljubimac zahteva vreme, novac, strpljenje i dugoročnu posvećenost, zbog čega je važno da se svi članovi porodice uključe u brigu oko njega i saznaju što više korisnih saveta i informacija o životinji koju su odabrali, kako bi i njima i kućnom ljubimcu život bio ispunjeniji.

Iz priručnika Naučite jezik svog psa čitalac će naučiti kako da ga pas sledi zato što to želi, a ne zato što mora ili što je uslovljen nagradom. Nakon čitanja ove knjige vlasnici će postati dobre vođe koje umeju da usmere ponašanje svojih ljubimaca ka dobrom vaspitanju. Ova knjiga će i deci i odraslima otkriti mnoge činjenice o ponašanju pasa i omogućiće im da budu sigurni u sebe pri svakom susretu sa psima.

Autor ovog priručnika je Miloje Mika Jovičić, stručnjak je za vaspitavanje pasa i rešavanje problema u njihovom ponašanju. Već više od deset godina izučava ponašanje domaćih pasa i vukova. Kao rezultat takvog proučavanja nastala je njegova metodologija zasnovana na razumevanju pseće psihologije i njihovih prirodnih reakcija na različite situacije. Organizuje edukativne radionice namenjene vlasnicima pasa, na kojima posebnu pažnju posvećuje pravilnom vaspitavanju domaćih pasa.

Naucite Jezik svog Ps

Odlomak iz knjige:

PSI I DECA

Psi su bića koja umeju da pruže bezuslovnu ljubav. Nemaju prikrivenu računicu zbog koje nam pokazuju naklonost. Deca koja u okruženju imaju psa upijaju to od njega. Osim toga, uče da budu odgovorna i da žive u skladu s prirodom. Brigom o psima razvija se empatija prema drugim bićima. Ako se još i void računa o tome kako psi opažaju svet oko sebe i poštuje način

upoznavanja koji im odgovara, psi i deca postaće veliki prijatelji. Međutim, zbog velike želje za kontaktom deca često greše, što zbunjuje pse, jer osećaju da tu nema agresije, ali iz pseće

perspektive signali koje deca šalju nisu dobronamerni. Kao da njihovo ponašanje nije u skladu sa osećanjima. Često se dešava da se u igri bukvalno zalete ka psu ili počnu da ga jure, a to za

psa može značiti da je napad počeo. Uz to, u želji da mu što pre priđu, deca podižu visoko ruke, što psi mogu protumačiti kao težnju da izgledaju veće i dominantnije. Visoki tonovi dece, vriska

i još uvek neartikulisani pokreti takođe mogu da uznemire psa.

Mnoga deca iz ljubavi vole da pse čačkaju, zadirkuju, vuku za rep i uši i kad su psi voljni za igru i kad im nije do toga.

Naucite Jezik svog Ps

 

Najvažnije je decu učiti da pitaju vlasnika psa da li mogu da mu priđu. Vlasnik je taj koji bez ustručavanja treba da odbije kontakt ukoliko proceni da bi pas mogao da negoduje zbog prilaska deteta. To ne znači da je pas apriori agresivan. To može da znači da ne voli da mu se ulazi u prostor. S druge strane, ukoliko dete dobije odobrenje za prilazak, ne znači da treba da juriša na psa da ga pomazi.

Uvođenje psa u park pun dece koja mu nisu poznata, uz parolu „Neće on!“, potencijalna je opasnost. Pas pušten da trči među razigranom decom često će postati preterano uzbuđen, a samim tim biće manje pod kontrolom i teže će poslušati vlasnika.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img