„Navrh dima iz dimnjaka“ – Zbirka poezije Duška Domanovića u izdanju Pčelice

Izdavačka kuća Pčelica nedavno je objavila njegovu zbirku pesama Navrh dima iz dimnjaka, obogaćenu ilustracijama Igora Krstića.

Duško Domanović rođen je u Adranima kod Kraljeva 1979. godine. Diplomirao na Odseku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio knjige pesama Nedelja popodne, Veći od života (Bukovski ovo nikada nije radio) i Ono što smo bili, zbirku kratkih priča Puna linija, knjigu poezije za decu Pesme za naj-velike, kao i dečju dramu Aždozmajska ljubav. Piše poeziju, kratku prozu i pesme i priče za decu.

Izdavačka kuća Pčelica nedavno je objavila njegovu zbirku pesama Navrh dima iz dimnjaka, obogaćenu ilustracijama Igora Krstića. Iako je ovaj čačanski izdavač profilisan isključivo kao izdavač knjiga za decu, za ovu zbirku pesama se ne može nametnuti to uzrasno ograničenje. Pesme u njoj namenjene su svima koji umeju da se prepuste i uživaju u istinskoj poeziji, istinskom oslikavanju života i interesantnih zbivanja.

Stih uvodne pesme „Putovanje” dao je naziv čitavoj zbirci od 18 pesama, raznolikih po tematici i senzibilitetu, jer autor ne voli da bude „prepoznatljiv” po tome što je uvek isti. Uvodna pesma poziva na poetsku avanturu i svakoga ko bude čitao ovu zbirku povešće na jedno čarobno putovanje. Pitate se kako, a pesnik odgovara: Sve što treba jeste srce, / dlan dobrote, džep nebesa, / i u Život da veruješ, / čudniji od svih čudesa!

Duško Domanović nam na duhovit i kreativan način prenosi velike životne mudrosti, pa nas tako u pesmi „Egzotična lektira” pesik upoznaje sa opštepoznatim likom pokondirine tikve, oličenog u snajki iz Kanade, koja je u gostima kod baba Rade. Baba Rada pokušava da je ugosti na nejbolji mogući način, svakojakim đakonijama i kako dolikuje: Iznela joj dobra baba /

svega redom, domaćinski, / šunke, sira i kajmaka, / sočne sarme, gulaš svinjski.. Međutim, snajka je sva „po kanadskim standardima”: Fina snajka sva se zgadi: / „Bog sa tobom, mila Rado! / Kod nas ti se u Kanadi / jede samo – avokado!” Baba Rada, oličenje narodne mudrosti, ne pada na njene manire i podsmeva se njenoj prostoti: „Žao mi je”, reče Rada, / „da dolaziš nisam znala. / Puno bure avokada / svinjama sam jutros dala!

Duško Domanović koristi bogatsvo našeg jezika i vešto se poigrava njime, kako bi prikazao ljudske mane. Tako u pesmi „Buba-Koza”, jedna Buba-Švaba želi da postane Buba-Mara, jer joj je dosadilo da je se svi plaše i da je gaze, pa je pomislila kako bi bila voljenija kao Buba-Mara. Ali matičar joj objašnjava kako je ime mrtvo slovo na papiru, i savetuje joj da bi joj bilo bolje da se bar za mrvu prodobri.

Svu nesavršenost neznanja i zvanja stečenog „zaobilaznim putem” Duško Domanović prikazao je na komično-satiričan način u pesmi „Učitelj kod zubara”. U njoj je mali Ljuba uz tatinu pomoć i učiteljevu podmitljivost u početku, malo-pomalo dogurao do „zubarskog fakulteta” i sad nešto „čačka oko zuba”. Kada tog istog učitelja, sada već vremešnog penzionera, muka natera kod najbližeg zubara, ovaj mu, umesto kvarnog, izvadi tri zdrava zuba. Ali, kako sve jednog dana dođe na svoje, učitelj nezadovoljan uslugom i ne prepoznavši svog učenika na kraju: Namučen reče zubaru, / pre no mu debelo plati: / „Ko li je tebe učio, / da mi je samo znati?!”

 

I tako, jedna za drugom, u zbirci „Navrh dima iz dimnjaka” nižu se pesme poučne, satirične, komične, životne, mudre. Svaka na svoj način lepa i svaka na svoj način zanatski savršena. U njoj će podjednako uživati i odrasli i deca, i istinski ljubitelji poezije, ali i oni kojima poezija nije omiljena književna vrsta, jer je ovo pre svega jedna zabavna i vedra zbirka koja će, bez sumnje, prijati svakom čitaocu.

 

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Da li će onaj ko nasrne na prosvetare ići u zatvor

Najavljene izmene Krivičnog zakonika podelile stručnu javnost na one koji smatraju da će prosvetni radnici biti zaštićeniji i druge koji su mišljenja da je reč o krivičnopravnom populizmu

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img