Nedostatak fizičke aktivnosti stvorio generaciju slabašne dece

Da su današnja deca i mladi drugačiji nije samo subjektivno mišljenje roditelja i okoline, već to potvrđuju i istraživanja. Istraživači su se prvo osvrnuli na dečja stopala i ustanovili da su se ona za poslednjih pet decenija promenila za čak dva broja. Dečaci koji su nekada nosili obuću broj 35,5, danas u tom istom uzrastu […]

Da su današnja deca i mladi drugačiji nije samo subjektivno mišljenje roditelja i okoline, već to potvrđuju i istraživanja.

Istraživači su se prvo osvrnuli na dečja stopala i ustanovili da su se ona za poslednjih pet decenija promenila za čak dva broja. Dečaci koji su nekada nosili obuću broj 35,5, danas u tom istom uzrastu nose 37,5. Devojčice koje su nekada nosile obuću sa brojem 35, danas nose 37. Ovi podaci su važni jer se stopalo razvija sve do osamnaeste godine, i za sve to vreme veoma je ranjivo na svaki udar ili žuljanje cipela. Višak kilograma dodatno pogoršava situaciju, jer su istraživanja pokazala da gojazna deca imaju duža i šira stopala nego što je uobičajeno.

Istovremeno, gojaznost postaje ozbiljna pretnja za dužinu života. Istraživanja pokazuju da će u sledećoj deceniji životni vek gojaznih ljudi biti skraćen prosečno za dve do pet godina!

Što se tiče snage, priča je potpuno drugačija. Nekada su dečaci mogli za 30 sekundi da urade 40 trbušnjaka, a devojčice 26. Današnji dečaci za isto vreme urade duplo manje, a devojčice 18. To pokazuje da nivo fizičke izdržljivosti dece širom sveta opada svake decenije za 4,3 odsto. Kondicija deteta određuje se uz pomoć štoperice kojom se meri vreme, potrebno detetu da pretrči određenu razdaljinu. Razlog pada fizičke spremnosti krije se u vremenu provedenom ispred malih ekrana, koje se gotovo udvostručilo u odnosu na sedamdesete. Posledica takvog ponašanja je da današnja deca nisu u stanju da u školama na času fizičkog vise na razboju, niti su u stanju da čvrsto stežu predmete. U poslednjoj deceniji snaga u dečjim rukama opala je za 26 odsto, a snaga stezanja predmeta smanjila se za sedam procenata.

Istraživači upozoravaju da je nedostatak fizičke aktivnosti zabrinjavajući jer vodi sveukupnom lošem zdravstvenom stanju dece. Neaktivnošću se narušava ne samo zdravlje srca, već i kostiju. A do polovine druge decenije svog života, tinejdžerke, primera radi, moraju da sakupe dovoljno koštane mase za ostatak života. Ako se kosti ne izlažu vežbama, mnogo je veći rizik za nastanak osteoporoze i preloma kuka u budućnosti. S druge strane, loš tonus trbušnih mišića izaziva bolove u leđima, dok smanjena snaga u nogama stvara probleme prilikom penjanja uz stepenice. Zato je veoma važno razviti snagu u mlađem dobu da bi bili otporniji u starosti.

Izvor: 021

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img