Nišlijka pokrenula akciju – da se pocepane benkice u porodilištu zamene novim

Nišlijka pomaže i mamama kojima su potrebne stvari za decu, pa je pokrenula i akciju "Mama za mamu", piše portal Južne vesti.

To što su i sedam godina nakon njenog prvog porođaja u niškom porodilištu i dalje pocepane benkice, Vladani Stojanović dalo je ideju da pokrene akciju u kojoj svako ko želi može da pošalje nove ili već nošene benkice, ali dobro očuvane, koje će biti donirane Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Nišlijka pomaže i mamama kojima su potrebne stvari za decu, pa je pokrenula i akciju „Mama za mamu“, piše portal Južne vesti.

Gledajući fotografije tek rođenih beba umotanih u pohabane i stare benkice Vladana se pokrenula na akciju i pre 12 dana počela sa prikupljanjem, a svako ko želi da ih pošalje može to da učini do 25. decembra.

„I sama znam jer sam se pre sedam godina porađala da su te benkice bile pocepane još tad, još pre sedam godina… to me malo pogodilo s obzirom da sam u osmom mesecu trudnoće i ja sam shvatila da će to ponovo da me čeka i baš me je zabolelo da mi ponovo druga beba bude u pocepanoj benkici jer je stvarno mnogo žalosno da se to ništa ne menja“, kaže Stojanović.

Akcija je velikom brzinom odjeknula na društvenim mrežama, pa kaže da su se priključile mame i iz drugih gradova naše zemlje.

„Mamama se uglavnom jako dopala ideja. Ja sam već posle 5,6 dana počela da da dobijam pakete iz Beograda, Subotice, gde su mi mame pisale na koju adresu mogu da pošalju da žele da učestvuju u akciji“, ističe Stojanovićeva.

Za sada kod sebe ima više od 400 benkica, pa se nada da će ih do kraja akcije biti i hiljadu.

„Jako je interesantno što su mi donosile više novih nego nošenih, a akcija podrazumeva i to da mogu i nošene, samo da nisu pocepane ili isflekane. Ima 4, 5 žena koje su me pitale da li na taj način mogu da učestvuju u akciji da sakupljaju kod njih i da mi onda na kraju donesu, one kod sebe imaju otprilike oko 150, 200, svaka od njih“, navela je Stojanović.

Pre nego da javno pozove ljude da pomognu, kaže da je dobila podršku načelnika porodilišta i glavne sestre ginekologije.

„Pokrićemo akušerski blok, pedijatrijski blok, intenzivnu negu, cilj mi je da cela Ginekologija i svaki blok gde su nam bebice dobiju benkice. Ne samo jedan blok, nego sve bebice“, poručuje ona.

Pokrenula i akciju „Mama za mamu“

Pre tri dana pokrenula je i akciju „Mama za mamu“ kojom želi da pomogne da što više dece dobije stvari koje su im potrebne.

„Za razliku od prethodne, ova akcija će trajati do proleća. Akcija podrazumeva to da mama koja želi da pokloni svoje stvari, odnosno stvari svoje bebe ili svog deteta, mene nađu na Fejsbuku ili Instagramu i napiše mi tačnu veličinu stvari, odeću, čega sve ima kod sebe što bi želela da pokloni i to poklonimo drugoj mami. A takođe mi se te druge mame javljaju koje žele da dobiju paket za svoju decu, i onda ih ja vrlo brzo spojim i jednostavno mame kojima treba pomoć dobiju tačno ono što im treba“, kaže Stojanović.

Navodi da i ova akcija već za kratko vreme ima veliki odziv, kao i da se proširila na nivou Srbije.

„Za ova tri dana tri sedišta za bebe su dobile mame, nosiljke za bebe, nosiljku za bebice od 0 do godinu dana… nisu samo bebe, nego i deca od 12, 14, 15 godina. U roku od 24 sata 17 mama sam zaokružila u svojoj svesci, kojima je poslala neka druga mama paket“, navodi Stojanović.

Poručuje da je ovo velika prilika da mame dobiju potrebne stvari za svoju decu u ovim teškim vremenima, kada je kaže, mnogo ljudi ostalo bez posla.

Izvor: N1

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img