Obrazovanje u ranom detinjstvu – koje su prednosti?

Stručnjaci za obrazovanje u detinjstvu tvrde da deca predškolskog uzrasta najbolje uče kada komuniciraju sa svojim vršnjacima

Kada je u pitanju rano obrazovanje dece – postoje razna istraživanja koja imaju suprotne rezultate.

S jedne strane, postoji mnoštvo istraživanja koja sugerišu da deca koja imaju intezivno obrazovanje u dobi od 3 i 4 godine – zapravo ne napreduju u pogledu akademskih sposobnosti.

S druge strane, postoji podjednako značajno istraživanje koje sugeriše da obrazovanje u ranom uzrastu deteta donosi duboku, celoživotnu prednost.

Ovo je vrlo osetljivo područje, gde su na snazi žestoke rasprave – i zaista je važno baviti se ovom tematikom.

Prednosti ranog obrazovanja dece

Za malu decu svako iskustvo ili susret predstavljaju priliku za učenje. Uče iz svega što vide, rade, čuju, osećaju, mirišu i ukuse. Deca uče od svih sa kojima komuniciraju (razgovaraju, igraju se, smeju se) i svuda gde idu.

Studije sugerišu da kvalitetno predškolsko obrazovanje nudi čitav niz prednosti za decu, kao i njihovim porodicama i čitavim zajednicama. Stručnjaci za obrazovanje u detinjstvu tvrde da deca predškolskog uzrasta najbolje uče kada komuniciraju sa svojim vršnjacima, dobiju ljubazan tretman od roditelja i vaspitača i ne osećaju pritisak da uče.

Takođe su predložili da deca najviše nauče kada obrazovne i nastavne aktivnosti čine samo mali segment njihovog dana, što je nešto na čemu naglašavaju kvalitetni predškolski programi.

Neke od prednosti obrazovanja u ranom detinjstvu uključuju:

Poboljšane socijalne veštine: Deca uče da se bolje povezuju sa drugom decom i odraslima. Predškolsko okruženje omogućava deci da steknu vitalne veštine koje im omogućavaju da slušaju druge i izražavaju sopstvene ideje, sklapaju prijateljstva, dele, sarađuju i postaju odgovorni za svoje postupke.

Bolji uspeh u osnovnoj školi: Poznato je da deca koja steknu rano obrazovanje imaju smanjenu potrebu za dodatnim učenjem u osnovnoj školi i šire. Kvalitetni predškolski programi pomažu u stvaranju jakih osnova za fizički, mentalni, emocionalni i socijalni razvoj deteta koji ga pripremaju za ceo život.

Poboljšani rasponi pažnje: Deca su sklona da budu radoznala i zainteresovana za otkrivanje novih stvari. Kvalitetni programi za učenje u ranom detinjstvu maksimiziraju mogućnosti za otkrivanje novih iskustava, novog okruženja i novih prijatelja, a istovremeno održavaju ravnotežu sa sposobnošću da deca slušaju, učestvuju u grupnim zadacima, slede uputstva i rade samostalno – što sve razvija vitalnu životnu veštinu koncentracije.

Entuzijazam za celoživotno učenje: Deca koja steknu kvalitetno obrazovanje u ranom detinjstvu navodno su samopouzdanija i znatiželjnija, zbog čega imaju bolji uspeh u osnovnoj školi. Deca uče kako da se nose sa izazovima i grade otpornost u vreme poteškoća. Takođe stiču dugoročno interesovanje za učenje različitih stvari, uključujući puštanje muzike, plesanje, pevanje, konstruisanje, kuvanje itd.

Studije su pokazale da predškolski programi u ranom detinjstvu povećavaju verovatnoću da deca završe srednju školu sa manje problema u ponašanju, pohađaju fakultet i postanu odgovorni mladi odrasli.

Tamara Nikoličić
dipl. biolog i master prof. biologije

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img