Održana tribina „Vanškolske aktivnosti“ u organizaciji Detinjarija

Portal Detinjarije, uz podršku kompanije Hemofarm i gostoprimstvo Kulturnog centra Novog Sada, održao je u petak, 23. novembra tribinu "Vanškolske aktivnosti" na kojoj su govorili Borka Malčić, Vladan Beara, Olivera Inić i Snežana Golić.
Odrzana tribina Vanskolske aktivnosti u organizaciji Detinjarija
Jovana Papan, Borka Malčić, Vladan Beara, Olivera Inić, Snežana Golić

Tema vanškolskih aktivnosti i uticaja roditelja na decu u  vannastavnim aktivnostima i sportu zainteresovala je mnoge roditelje koji su se okupili u petak, 23. novembra u Kulturnom centru Novog Sada da prisustvuju tribini u organizaciji portala za roditelje Detinjarije, uz podšku kompanije Hemofarm.

Odrzana tribina Vanskolske aktivnosti u organizaciji Detinjarija 7Kakva treba da bude uloga roditelja u osmišljavanju načina korišenja slobodnog vremena za decu. Šta podrazumeva zdrava podrška roditelja? Kada je rano za nastavne aktivnosti? Koliko je talenat važan i šta nam donosi? Da li previše opterećujemo decu? Dosada i šta sa njom? Radne navike, obaveze i opušteno odrastanje – mogu li zajedno? Ovo su bila samo neka od pitanja na koja su pokušali da odgovore učesnici tribine: dr Borka Malčić, pedagog i bivši profesionalni sportista, Snežana Golić, pedagog, Vladan Beara, psiholog i psihoterapeut i Olivera Inić, pedagog.

Snežana Golić

Snežana Golić, pedagog i saradnjik Detinjarija ukazala je na neke uobičajene greške roditelja kada su vannastavne aktivnosti njihove dece u pitanju – od preterane žurbe i opterećivanja dece velikim brojem aktivnosti, do prenošenja ličnih ambicija na decu i preranog mešanja. Istakla je i pozitivne efekte angažovanja dece u vannastavnim aktivnostima na pravi način – samostalnost, samouverenost, razvijanje veština, emocionalne inteligencije, iskustva javnog nastupa.

Odrzana tribina Vanskolske aktivnosti u organizaciji Detinjarija 3
Dr Borka Malčić

Dr Borka Malčić govorila je o važnosti sporta za dečiji razvoj kao i o licu i naličju profesionalnog sporta: „Danas je socijalna inteligencija više nego potrebna svima, a ona se razvija kroz sport, zajedno sa kongnitivnim sposobnostima. Fizička aktivnost pozitivno utiče na učenje kod dece, a istraživanja su pokazala da pozitivno utiče i na opšti akademski uspeh kod dece. Sve ovo kad sklopimo, dolazimo do jednog pozitivnog, zdravog životnog stila za svako dete. Naspram toga imamo vrhunski sport, u kome ima i jako puno dobrih stvari, ali i onih negativnih – od fizičkih – ozbiljnih povreda i trajnih posledica po zdravlje – do psihičkih – usamljenosti, društvenih tenzija, a porodica postaje žrtva. Vaše odluke su detetov život a vaš rizik. Nemojte nasedati na ubeđivanja u talenat vašeg deteta – svakog „genija“ čini 1% talenta a 99% napornog rada. Vodite i usmeravajte vaše dete, budite mu podrška, osluškujte ga. Do pete godine izbegavajte strukturirane aktivnosti dece, već ga vodite napolje da se igra. Od pete do sedamnaeste godine, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti svaki dan. Da bi se to ostvarilo, roditelji moraju takođe da budu fizički aktivni. Vi morate biti uzor.“

Odrzana tribina Vanskolske aktivnosti u organizaciji Detinjarija 4

„Svaka aktivnost kojom se bavimo, ona nas menja. Sve ono što radim ili ne radim u slobodno vreme – me oblikuje,“ smatra psiholog i psihoterapeut Vladan Beara. „Kada su vanškolske aktivnosti u pitanju, treba se držati zlatne sredine i izbegavati ekstreme – dakle ni previše slobode ni previše autoriteta. Suviše opušten odnos detetu šalje poruku – neću da se bavim tobom, evo ti telefon, evo ti računar, pa ti narastaj kako narastaš… Uvek razmišljajte šta će određena aktivnost razvijati kod njega, i kakve poglede i životnu filozofiju će izgraditi kod deteta. Ako želimo da imamo ljude koji će jednog dana moći da se uklope u ovaj svet, moramo kod njih razviti toleranciju a frustraciju, na podnošenje dosade, neuspeha. Takođe, mladim ljudima je jako važno da razvijaju svoj moralni kompas, jer bez njega je razvijanje svake veštine opasno.“

Odrzana tribina Vanskolske aktivnosti u organizaciji Detinjarija 4
Olivera Inić

„Decu treba podsticati da otkrivaju svoje talente kada su u pitanju muzika, scenski pokret, gluma. Samo mali broj dece dobije priliku da se okuša u vannastavnim aktivnostima ovog tipa i time se propušta šansa da se iskažu kroz umetnost, što je izuzetno važno za razvoj mladih ljudi,“ rekla je Olivera Inić, pedagog i autor velikog broja programa za decu, sa ciljem edukacije kroz slobodne aktivnosti, kulturu i stvaralaštvo.

Održavanje tribine „Vanškolske aktivnosti“ podržala je kompanija Hemofarm.

logoi

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img