Ovo je jedna od situacija u kojoj je potpuno u redu da „iskulirate“ svoje dete

"Mrzi me", "dosadno mi je", "kasnije ću"... izgovori su koje deca koriste kada dođe vreme za domaće zadaci, a roditelji onda, ne želeći da se raspravljaju, urade umesto njih i ostatak večeri provedu u miru. Pogrešno!

Iako su razlozi za ovako nešto često preteški zadaci, nerazumljive lekcije, ali i nezrelost dece za polazak u školu, dečiji domaći zadaci nikako ne treba da postanu svakodnevna obaveza roditelja.

Jedino ispravo je, savetuju stručnjaci, da roditelji usmere dete, savetuju ga, ali nikako da sednu i domaći zadatak urade umesto njih. Takođe, roditelji moraju da nametnu stav da je domaći zadatak obaveza deteta i ničija druga.

Razvijati samostalnost do najranijeg uzrasta

Psiholog dr Marina Nikolić iz Savetovališta za mlade kaže da deca moraju da znaju koje su njihove obaveze i odgovornosti.

– Bitno je da odmalena dete stiče samostalnost. Roditelj je tu da mu pomogne korz davanje smernica, podrške i da mu obezbde sve što mu je potrebo za učenje, a ne da domaći radi umesto njega. Takođe, roditelji ne smeju ni da sede uz dete dok ono uči, jer se takva vrsta „pomoći“ obično oduži u nedogled i ispunjava neke druge, psihološke potrebe deteta, a ne za sticanjem znanja – kaže psiholog.

Samo „iskulirajte“

Prema rečima psihologa, najbolje je da roditelji pokušaju da budu nezainteresovani za njegovo učenje.

Nikakva podmićivanja, podsećanja i zapitkivanja neće naterati dete da radi domaći, već će se baš naprotiv, ono prema toj obavezi odnositi još nemarnije.

Kad vas dete istrenira

– Zašto bi dete brinulo o domaćem kad će ga roditelji napomenuti. Čak će, ako odugovlači dobiti čokoladu ako sedne i uradi ga. Detetu je lakše da glumi bespomoćnost, jer će mama da se uključi i na kraju uradi ceo domaći ili da odugovlači celo veče, a onda će da bude umorno i bez koncentracije, a mama će da se sažali i opet uradi domaći. Malo po malo dete istrenira roditelja da mu radi domaći i uživa u toj medveđoj usluzi, a posledice će trajno ostati – objašnjava psiholog.

Preporučljiva taktika

Ako roditelji zauzmu ovakav stav deca će da shvate svoje obaveze, biće samostalnija i sposobnija. Ako ne radi domaći zadak mora da snosi posledice za to, neka za to odgovara, pa će mu se više isplatiti da domaći uradi na vreme.

„Puno je besmislenih zadataka“

Roditelji kažu da je jedan od razloga što rade deci domaći i to što su često domaći zadaci besmisleni i bez cilja.

– Ćerka često ima domaći zadatak za koji joj je potrebno i više od dva sata da ga uradi, a pritom, često su prilično besmilseni. Zato ja često uradim umesto nje, kako bih je oslobodila nekih glupih i nebitnih stvari koje radi – kaže mama S. Petrović iz Beograda.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img