Pedagog upozorava: Previše aktivnosti i igračaka ostavljaju posledice na decu

Mnoga deca doživljavaju senzorno preopterećenje jer su okružena s previše sitnica, izbora i informacija, a jednostavnim pristupom roditelji mogu značajno da smanje svakodnevni stres deteta, što na kraju dovodi do srećnije i uspešnije dece.

Svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dete. Zato roditelji često upisuju decu na bezbroj različitih aktivnosti, od sporta i sviranja instrumenta do baleta i mnogih drugih koje će ih, bar tako misle roditelji, zabaviti. Postavlja se pitanje koliko je to zapravo dobro za decu?

Iako je deci vreme pomno isplanirano, njihov kalendar je pretrpan, a slobodnog vremena skoro da i nemaju.

Osim toga, njihov životni prostor je krcat knjigama, igračkama i ostalim sadržajem koji im, kako tvrde stručnjaci, mogu da naprave više štete nego koristi.

„Mnogi današnji problemi u ponašanju dolaze od toga što deca imaju previše stvari i žive prebrz život“, objašnjava pedagog Kim Džon Pejn i dodaje da moderan način odgajanja dece dovodi do potencijalnih psihičkih problema, od kojih je najrašireniji poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje ili ADHD.

On kaže da mnoga deca doživljavaju senzorno preopterećenje jer su okružena s previše sitnica, izbora i informacija, a jednostavnim pristupom roditelji mogu značajno da smanje svakodnevni stres deteta, što na kraju dovodi do srećnije i uspešnije dece.

„Deci je potrebno vreme da postanu ono što jesu, i to kroz igru ​​i društvenu interakciju. Ako dete zatrpate stvarima pre nego što bude spremno, želeće samo još više i više“, dodaje pedagog, koji smatra da je najlakši način da pojednostavite život svom detetu da unesete promena u kućnom okruženju.

On dalje objašnjava da „kako smanjujete količinu igračaka i nereda u domu, povećavate pažnju deteta, kao i njegovu sposobnost za kvalitetniju, dublju igru“.

„Previše stvari dovodi do premalo vremena i premalo dubine u načinu na koji deca vide i istražuju svoje svetove, što između ostaloga negativno utiče na njihovo mentalno stanje“, zaključuje pedagog.

Izvor: Index.hr

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img