Pekare i prodavnice brze hrane mogle bi uskoro da budu “proterane” iz srpskih škola

Šarčević kaže da će učiniti sve da ishrana dece u školama bude potpuno u sistemu prosvete – kroz školske kuhinje, ugostiteljske škole ili restorane đačkih i studentskih centara, u kojima bi se spremali obroci i za škole.

Pekare i prodavnice brze hrane mogle bi uskoro da budu “proterane” iz srpskih škola, a da njihovo mesto zauzme zdrava hrana, jer je ministar prosvete Mladen Šarčević formirao tim koji će se baviti reformom ishrane đaka.

Ovo pišu “Večernje novosti“, gde se ističe da je prvi korak ka tome prikupljanje podataka o tome koliko škola ima kuhinju, gde su one u upotrebi, a gde je potrebno renoviranje i nabavka opreme.

Šarčević kaže da će učiniti sve da ishrana dece u školama bude potpuno u sistemu prosvete – kroz školske kuhinje, ugostiteljske škole ili restorane đačkih i studentskih centara, u kojima bi se spremali obroci i za škole.

– Samo ako se sve radi u okviru našeg sistema, možemo stvari da držimo pod kontrolom. Ne može da hrani decu neko ko se time nikada ranije nije bavio. Ispravnost mora da se podrazumeva, ali da se vodi i više računa o kvalitetu – kaže Mladen Šarčević i dodaje da su poseban problem javne nabavke, koje obavezuju školu da uzme najjeftiniju ponudu.

Škole imaju kuhinje, ali nema ko da kuva

Šarčević kaže da je počela evidencija u školama, kako bi se utvrdilo koliko ih je spremno da priprema hranu za svoje đake. Prvi rezultati, za Beograd, kažu da 72 odsto osnovnih škola ima kuhinju, ali tek polovina od tog broja je u upotrebi. U ostalima ili nedostaje oprema ili nemaju kuvarice i servirke. Zasad su anketom o ishrani učenika obuhvaćene 773 škole širom Srbijie.

Školsko voće i mleko

On najavljuje i projekat promocije zdrave hrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, gde će se uvesti “školsko voće” i “školsko mleko”.

– Pokušaćemo da za deo učenika nabavimo voćne i mlečne užine potpuno besplatno, a za ostale po najnižim cenama. Biće to namirnice najvišeg kvaliteta, zdrave i hranljive – najavljuje Šarčević.

– Želimo da decu učimo koliko je važna zdrava ishrana, a ne da im u školama prodajemo čips i slatkiše. Nemam ništa protiv peciva, ali u kontrolisanim količinama – dodaje on.

Izvor: Blic

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img