Pet stvari koje uspešni roditelji znaju o deci i novcu

Ron Liber, kolumnista Njujork Tajmsa i autor knjige “Nerazmaženi: Kako vaspitati trezvenu i darežljivu decu koja umeju s novcem” daje nekoliko saveta o tome kako detetu usaditi prave vrednosti kada je novac u pitanju:

Nije lako decu učiti o novcu. Želimo da budu odgovorni i štedljivi, ali ne i škrti. Želimo da budu darežljivi i plemeniti, ali ne i naivni idealisti. Želimo da budu uspešni, ali nam hrišćanski svetonazor govori da to nije uzvišeno.

Još je Platon u “Državi” pokušavao da objasni čijenicu da je finansijski uspeh često rezultat nepravednih postupaka. U svojim dijalozima, od kojih neki liče na rane radove iz bihejvijoralne ekonomije, Platon dovodi u pitanje mehanizam podsticaja u demokratskom uređenju u poređenju sa pohlepom kao pokretačem. “Svi ljudi veruju da je nepravednost mnogo unosnija od pravednosti,” kaže Glaukon u jednom dijalogu iz “Države”. Svi mi težimo, veruje on, da izvučemo korist iz loših postupaka, a pravimo se da smo dobri.

Pročitajte i: Dete i novac: 7 pravila kojima bi trebalo da naučite decu

Ni danas još nismo načisto sa ovim pitanjem. Naročito smo zbunjeni kada treba da vaspitavamo decu. Želimo da postanu jake i uspešne osobe koje svoje potrebe stavljaju na prvo mesto, a takođe želimo i da budu darežljivi i nesebični, da im je više stalo do drugih.

Možda je Platon prvi postavio ova pitanja, ali mi još uvek pokušavamo da odgovorimo na njih. Ron Liber, kolumnista Njujork Tajmsa i autor knjige “Nerazmaženi: Kako vaspitati trezvenu i darežljivu decu koja umeju s novcem” daje nekoliko saveta o tome kako detetu usaditi prave vrednosti kada je novac u pitanju:

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

1 COMMENT

  1. Kada tekst pocne ortodoksnom gluposcu: „Prestanite da pricate providne lazi, tipa: Mi to ne mozemo da priustimo.“, jako ga je tesko procitati do kraja!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img