„Petominutno“ pravilo jedne mame promoviše iskrenost i komunikaciju između roditelja i dece

Jedna mama ima metod koja pomaže u promovisanju mirne, otvorene i iskrene komunikacije između dece i roditelja.

Prvi put kada vas vaše dete laže, ostanete zatečeni i šokirani da to divno i dragoceno malo biće može smisliti način da vas prevari. Takođe, postanete pomalo zabrinuti jer, kada deca nauče kako da lažu, počinje novo doba roditeljstva.

Jedna mama ima metod koja pomaže u promovisanju mirne, otvorene i iskrene komunikacije između dece i roditelja. Mendi Gras, poznata kao @thefamilybehaviorist na TikToku, podelila je „pravilo pet minuta“ koje koristi sa svojom decom, a koje praktično „garantuje miran razgovor.“

Šta je „pravilo pet minuta“? „Pravilo pet minuta“ u roditeljstvu znači da dete može da zatraži pet minuta da vodi staložen razgovor o bilo čemu što mu je na umu. Gras  kaže da je ovo pravilo nešto što su njeni roditelji koristili s njom kao detetom. Toliko joj se dopala ta koncepcija, da je sada koristi sa svojom porodicom.

„U osnovi, mogli ste da zatražite pet minuta u bilo koje vreme i to bi garantovalo razgovor u miru“, kaže ona. „Obično bi pet minuta služilo za priznavanje nekog prekršaja.“

„Dakle, kad sam odrasla, mogla sam da kažem svojim roditeljima u bilo koje vreme: ‘Hej, treba mi pet minuta’, i oni bi se ućutali, slušali bi me, ne bi bilo vikanja, ne bi bilo galame, bio bi to miran razgovor“, kaže ona.

Kako funkcioniše pravilo od pet minuta? Gras napominje da, samo zato što postoji obećanje da neće biti vikanja ili preteranog uzbuđenja, pravilo pet minuta ne znači da deca prolaze nekažnjeno za nešto što roditelji smatraju lošim ponašanjem.

„To nije značilo da nema posledica. Obično je postojala logička posledica koja se odnosila na ponašanje koje je dete ispoljilo. Na primer, ako bih uzela svoj telefon bez dozvole, bila bih kažnjena oduzimanjem telefona. Ako bih izašla bez dozvole, mogla sam izgubiti izlaske za vikend, takve stvari, ali sam bila sigurna da neće biti žučnih rasprava“, kaže ona.

Kada je bila dete, Gras priznaje da je uvek mislila da njeni roditelji primenjuju pravilo pet minuta radi nje i njenih braće i sestara. Međutim, sada kada je sama mama, ima drugu perspektivu. Dakle, kako koristiti pravilo roditeljstva od pet minuta? Sve se svodi na davanje primera, kaže Gras.

Roditelji treba počnu redovno da praktikuju ovaj pristup, podstičući svoju decu da koriste pravilo pet minuta, i stalno im objašnjavaju kako ono funkcioniše.

„Kao odrasla osoba, shvatila sam da je to potpuno stvar odraslih. Dakle, predstavila sam to svojoj deci. Objasnila sam im to i dala im neke primere kako sam ja to koristila, a zatim sam im to i pokazala“, kaže ona u svom TikTok videu.

„Na primer, moja ćerka je došla i rekla: ‘Hej, gde je moj crtež?’ I ja sam rekla: ‘Treba mi pet minuta. Mislim da sam ga bacila kad sam čistila pult. Zaista mi je žao.'“

Takođe je svojoj deci pokazala kako funkcioniše pravilo i pomogla im da priznaju neka svoja nedela. Kada je primetila da su njene ćerke koristile njenu šminku, pitala ih je treba li im pet minuta da joj nešto priznaju?

Njene ćerke su odmah rekle „Da“ i priznale su da su koristile šminku.

Umesto da se ljuti, zahvalila im se što su bile iskrene, izgrađujući poverenje i zdravu komunikaciju između deteta i roditelja.

Korisnici TikToka su pohvalili Gras za briljantnu koncepciju roditeljstva.

„Oh, obožavam ovo! Promoviše komunikaciju i poverenje, a takođe ostavlja prostor za razumne posledice i razmišljanje! Kakav sjajan alat!“ napisao je jedan korisnik.

Drugi korisnici su primetili da su bili veoma vešti u skrivanju i laganju kada su bili mlađi i da bi im nešto poput pravila od pet minuta bilo korisno dok su odrastali.

„Bio sam previše dobar u skrivanju i laganju, a zapravo su mi bili potrebni saveti i pomoć da ispravim svoje greške. Ovo je fantastična ideja i sada mogu da je primenjujem sa svojom decom,“ napisao je jedan korisnik TikToka.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img